Exit Through the Gift Shop, farsa lui Banksy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am zis farsa? Si-nca la ce nivel regal ne e servita. Pe mai multe randuri, ca un tort de nunta, ca un perete pe care desenezi, varuiesti, iar desenezi, iar varuiesti, si nimenu nu mai stie ce a fost la inceput, Banksy sau peretele.

Exit Through The Gift Shop a avut premiera in ianuarie 2010 la Sundance Film Festival si abia in septembrie a aparut si pentru muritorul (de curiozitate) de rand DVD-ul. Iar rabdarea noastra a primit un fel de documentar despre care ai putea sa juri ca-i o farsa elaborata de la cap la coada, daca nu ai sti ca oamenii aia sunt adevarati si ca poti gasi referinte despre ei (toti) in analele internetului. Ai putea de asemenea sa faci pe niznaiul si sa zici ca e un documentar pe bune... daca n-ai sti ca e facut de Banksy insusi.

Stop. Banksy time. Cum de cateva zile metropotamul tot povesteste in stanga si in dreapta despre Exit Through The Gift Shop al lui Banksy si primeste inapoi numai priviri nedumerite, e cazul sa clarificam un pic situatia.

Banksy este un om fara fata, fara varsta (un biograf sustine totusi ca e nascut in '74), fara nume, dar cu renumele de cel mai bun, ambitios, critic, activist si omniprezent artist urban al momentului. Moment ce dureaza de cativa ani incoace. El este cel care a "inviorat" peretele West Bank dintre Israel si Palestina cu "gauri" prin care se vad oaze albastre cu plaje aurii, cu fetite care evadeaza luate de baloane, cu scari inalte cat zidul sau cu ferestre prin care se uita de la inaltime cai sau se pot vedea munti inzapeziti. Alte serii de stenciluri politice pe care le-a sustinut cu o placere evidenta au fost soarecii guerilla, politistii britanici (bobby) si desigur regina, reprezentata sub forma de cimpanzeu

banksy banksy banksy banksy

Cel mai cunoscut stencil al sau infatiseaza un barbat cu bandana pe fata, care lanseaza un buchet de flori. In albumul Wall and Piece (pe a carui coperta se si afla) imaginea lui sta langa povestea revolutiei romane din '89 si a revolutionarului necunoscut din multime.


Inapoi la film, acum. Stiind ce farsor nemernic este individul, o particica din tine tot s-ar fi asteptat la un frumos documentar, in care Banksy sa stea picior peste picior in fata camerei, sa soarba ceai si sa faca misto de regim si sistem intr-o engleza perfecta cu accent de Bristol. Well, try again.

Exit Through The Gift Shop incepe intr-adevar cu Banksy (cu fata acoperita si vocea re-modulata, pentru pastrarea anonimatului) si ne anunta ca totul a inceput cand a aflat ca exista un tip care vrea sa faca un documentar despre el. Intre timp insa s-a dovedit ca acest "documentarist" e un personaj mai interesant decat Banksy si filmul este de fapt despre el.

Ceea ce urmeaza, timp de o ora si jumatate, este un documentar despre un documentar despre street art, in care joaca Shepard Fairey aka Obey Giant aka tipul care a facut cea mai iconica imagine a lui Obama, (Space) Invader, Mr. Andre si, in cele din urma, Banksy insusi. Personajul principal al filmului este insa Thierry Guetta, un francez din L.A., proprietar de boutique cu haine ieftine pe care le vinde pe post de haine de designer, caruia ii vine ideea sa produca un film documentar despre arta strazilor din Paris si L.A... pana cand aude de marele Banksy, pe care il cauta si-l urmareste ca pe copacul vietii, ca pe un El Dorado. Iar in cele din urma il si gaseste.

Inmuiat atata timp in vopselele artistilor pe care ii urmareste, Thierry simte la un moment nevoia sa se manifeste si el cu pensula si spray-ul de vopsea si incepe sa faca propria lui arta, sub numele de Mr. Brainwash, MBW. Iar aici se rupe filmul. Ceea ce pana acum parea sa fie o poveste autentica se transforma (sau pare sa se transforme) intr-o alegorie a artei de strada care pleaca de pe peretele parasit si se urca in rama intr-o galerie, asteptand sa fie pretuita si vanduta la preturi exorbitante la licitatie.

Metafora sau nu, Banksy insusi a contribuit la aceasta situatie cand a aranjat intr-un depozit din L.A. expozitia Barely Legal (2006), aducand mesajele lui controversate si subversive sub reflectoarele celebritatii si sub ochii protipendadei americane, expozitie urmata de un boom alternativ in istoria pop-art-ului: un "tablou" de Banksy (Mona Lisa, varianta proprie) s-a vandut la Sotheby la pretul de 57.000 lire sterline.

La fel continua si povestea gloriei efemere a lui Thierry aka Mr. Brainwash si la fel se termina si filmul, cu un gust dulce-amar din cauza felului in care un artist mediocru ajunge sa faca milioane cu pop art ieftin si neoriginal, bucurandu-se insa ca un copil ca "este recunoscut" si ca "oamenii zic ca e la fel de bun ca Banksy", care ramane la fel de misterios ca pana acum.

Iar concluzia filmului este spusa chiar de unul dintre personaje:
I think the joke he [Thierry]'s on... I don't know who the joke's on... I don't even know if there is a joke.

Linkuri suplimentare:
Albumul Wall and Piece, integral pe scribd.
www.banksyfilm.com
www.banksy.co.uk
www.mrbrainwash.com
Exit Through the Gift Shop la Amazon




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje