Europolis

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
europolis
Europolis este un film balcanic, presarat cu superstitii si traditii, piperat cu mitul mostenirii si mirajul occidentului. Este un film romanesc cu de toate, dar care la final te lasa masca, nici nu stii ce te-a lovit pe parcursul aventurii europene a personajelor. Si nu zic asta in sensul bun.

Actiunea porneste in orasul Sulina, unde il intalnim pe Nae (Aron Dimeny), un pierde-vara multumit de situatia sa si care spera sau viseaza la minuni si comori ascunse pe canalele Dunarii. Mama sa, Magdalena (Adriana Trandafir), este o vaduva care si-a crescut singura cei doi copii si care se vede nevoita sa le poarte de grija si sa ii sustina si la maturitate.

Vestea ca Luca, fratele Magdalenei, a murit si le-a lasat o avere in Franta le rascoleste vietile, in capul lui Nae se aprind tot felul de beculete alimentate de ideea de mostenire, in timp ce femeia incepe pregatirile pentru inmormantare si isi vede de facut colaci pentru mort. Povestea lui Luca este complicata, deoarece era considerat mort pentru familie si comunitate, cu care nu a mai intrat in contact de cand a fugit din tara in timpul regimului comunist.

Nae si Magdalena calatoresc in Franta pentru a se ocupa de inmormantare si pentru a-si primi mostenirea. Acolo il vor intalni pe Ata, cel mai bun prieten al lui Luca si cel care le va spune care a fost ultima dorinta a barbatului inainte sa moara. Cei doi vor trebui sa-l ingroape acasa, la Sulina, intr-un cosciug in forma de magar, un cadou din partea tribului lui Ata.

Daca pana aici, filmul a tot avut momentele lui de fabulo-spirit, de aici incolo incep momentele psihedelice. Mai razi cand ii vezi pe Nae si Magdalena aflati la primul contact cu un aeroport, cu controalele si cu o tara complet straina. Pacat ca nu i-au filmat si in avion, poate ca aplaudau la aterizare...

Nae deja se pierde in mirajul noi lumi, se vede mare bogatas in Franta si posesor de casa la malul Atlanticului. Magdalena in schimb vrea doar sa se intoarca acasa si sa duca ritualurile de priveghi pana la capat, putin ii pasa ei de ce a lasat in urma Luca. Contrastul intre cei doi este puternic si te va urmari tot filmul.

Calatoria lor inapoi acasa este un delir si un sir continuu de absurditati. Nici nu stii daca sa razi sau sa iti dai doua palme sa te trezesti. Incidentele cu vamesii sunt delicioase, inradacinate in miturile cu spagi si incompententi in pozitii de conducere, dar sunt doar o mica parte din circul complet.

Filmul este regizat si produs de Cornel Gheorghita, dupa un scenariu premiat la HBO/TIFF in 2005 si la Festivalul European de Film Independent (ECU) - Paris din 2008. Si anul acesta a primit Mentiunea speciala a Juriului la Festival des Films du Monde - Montreal.

Cu toate acestea, nu este exact genul de film pe care l-ai recomanda cuiva, oricui, poate doar pentru jocul actorilor, pentru ca povestea e pur si simplu dincolo de cuvinte, o struto-camila naucitoare.1 comentariu

Europolis
AndaRaluca
#1 -

Romanul Europolis

Filmul se inspira intr-o anumita masura din cartea cu acelasi nume a scriitorului-marinar Jean Bart (Eugeniu P. Botez). Desi se stie destul de putin despre asta, Sulina are o istorie interesanta. Epoca sa de glorie interculturala si economica, de la inceputul secolului trecut este legata de statutul sau de europolis- prim oras european. Mda,trebuie sa vad filmul :).Nici cartea nu e rea ;).

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje