Eu si Tu (Io e Te) - filmul care ne arata o alta ipostaza a lui Bertolucci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am mers sa vedem Eu si Tu (Io e te), noul film al lui Bertolucci. Chiar eram curiosi cu ce va aparea pe marile ecrane, mai ales ca au trecut 10 ani de cand nu a mai facut vreun film si 30 de ani de cand nu a mai filmat nimic in Italia.

Adevarul este ca dupa ce vezi The Dreamers (2003), Besieged (1998), The Sheltering Sky (1990), Luna (1979), Last Tango in Paris (1972) te intrebi cu ce ar mai putea veni nou Bertolucci, cu ce sa ne mai socheze? A trecut deja prin relatii bolnave, incest, sex cu necunoscuti, umilinta, impulsuri sexuale intre mama si fiu sau intre frati.

Cand am intrat in sala de cinema stiam doar atat: Eu si Tu este ecranizarea romanului lui Niccolo Ammaniti despre un baiat de 14 ani, Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori), care se ascunde in subsolul casei parintilor (dupa ce le-a spus acestora ca a plecat la schi), unde da peste sora lui vitrega (Tea Falco), mult mai mare ca varsta, care se confrunta cu dependenta de heroina.

Nu va dezvaluim mai mult, va spunem doar atat: e greu sa spui o poveste simpla, iar naturaletea cu care a facut-o Bernardo Bertolucci ne-a facut sa il indragim mai mult pe artist.

Ce ne-a placut

- Jacopo Olmo Antinori si Tea Falco au fost o alegere foarte inspirata pentru personajele principale; el aflat la varsta pubertatii, nici inalt, nici slab, cu niste ochi de un albastru intens; ea - diva, artista in mizerie, cu parul ciufulit si obsesie pentru rujul rosu.

- din punct de vedere vizual, intreg filmul este o inlantuire de tablouri, prin culori, decor, costumele personajelor, lumina.

- tensiunea creste usor, aproape insesizabil si contureaza personajele in mod natural, fara sa exagereze vreo reactie sau vreo situatie.

- replicile sunt amuzante, fara a se folosi de clisee. Anumite replici ne-au facut sa radem destul de zgomotos, alaturi de colegii nostri din sala de cinema.

- filmul este filmat in proportie de 90% intr-un subsol. Lipsa elementelor exterioare nu este un minus, universul din subsol traieste alaturi de personaje si se schimba o data cu ele. Decorul este el-insusi un personaj care interactioneaza, traieste si se consuma o data cu cei doi tineri.

- coloana sonora iti va incanta urechile, prin melodii de la artisti precum David Bowie, Muse, The Cure, Arcade Fire, Red Hot Chilli Peppers.

Ce nu ne-a placut

- nu am gasit niciun element care sa ne deranjeze, sa ne plictiseasca sau sa ne faca sa ne ridicam de pe scaun.

- poate, pentru cei obisnuiti cu actiune si suspans, ar trebui mentionat ca in prima parte a filmului poti avea senzatia ca nu se intampla nimic. Acest nimic este, insa, fondat. Actiunea se construieste in pasi mici, la fel si tensiunea.

- finalul nu surprinde, dar nici asta nu este neaparat de rau, pentru ca e in concordanta cu povestea lui Bertolucci. Forta ei nu sta in actiune ci in naturalete, delicatete si emotie acumulata putin cate putin.

- filmul Eu si Tu nu este la fel de puternic si de socant ca filmele anterioare, dar ne deschide o fereastra catre un alt Bertolucci.

- pentru cei care au vazut Cele 400 de lovituri al lui Truffaut - finalul este un omagiu adus filmului, cel putin noi asa am interpretat acel stop-cadru.

Ce mai trebuie sa stii

- Bertolucci este imobilizat intr-un scaun cu rotile de mai mult timp. Intr-un interviu a povestit: "Cu 'IO E TE', spune Bertolucci, m-am intors la viata. Posibilitatea sa fac un alt film mi-a dat energie si speranta chiar daca sunt intr-un scaun cu rotile de ani buni." (Corriere della Sera).

- actrita Veronica Lazar (in rolul bunicii, internata la spital) este o romanca in varsta de 75 de ani, faimoasa pentru rolurile secundare din filmele lui Bertolucci: Besieged, The Sheltering Sky, Luna, Last Tango in Paris.


Sursa foto

Concluzia

Eu si tu (Io i te) este un film care ne arata o alta ipostaza a lui Bertolucci, unul natural, rabdator, mai matur, care a pastrat obsesia pentru vizual, culori si tablouri, numai ca a invatat, la 73 de ani, sa le foloseasca altfel decat in filmele anterioare. Chapeau-bas, Bernardo, ne-ai facut-o!

In incheiere, va lasam cu melodia lui David Bowie care ne-a ramas blocata in minte.

Sursa foto: pagina oficiala de facebook a filmului.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje