Documentar: Good Hair, coafare a la Chris Rock

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O comedie cu un traseu istoric de la radacina firului de par, acolo de unde porneste un documentar care se duce pana la varfurile despicate; cam asa am descrie noi documentarul lui Chris Rock, "Good Hair", o analiza si o calatorie in lumea fascinanta a perucilor si a torturii moderne de pe scaunul de la coafor, chin la care se supun mai toate femeile de origine afro-americana.



Comediantul Chris Rock, macinat de o problema specifica rasei sale, ia toate saloanele la rand, se duce in fabricile producatorilor de produse pentru intretinerea parului, ajunge si in India, locul de provenienta al celor mai multe peruci, si interogheaza la casca multe femei afro-americane, toate acestea pentru a afla cum arata un par bun si sanatos si cum ajungi sa fii posesoarea unei podoabe capilare.



Investigatia in domeniul frumusetii capilare a inceput atunci cand fiica lui Rock l-a intrebat pe acesta: "Daddy, how come I don't have good hair?". A regasit aceeasi frustrare in randul femeilor de culoare, doamne si domnisoare care trec prin ritualuri masochiste pentru a avea par drept si matasos.

Stralucirea din reclamele la sampon nu vine asa simplu, dupa o singura spalare; cel putin nu si in cazul surorilor lui Rock. Pentru ca ele sa aiba good hair, trebuie sa plateasca de la 1000$ in sus pentru o peruca si apoi mai vin si costurile pentru intretinere. Toate eforturile pentru a avea un par frumos au contribuit la o industrie de 9 miliarde$, cifra de afaceri din industria produselor pentru par.



Chris Rock ne-a dus intr-un laborator de magie, acolo unde se pregateste "relaxer-ul", produs vital femeilor afro-americane, fara de care nu concep sa traiasca, sa existe. De la fabrica ne-a plimbat prin saloanele de ghetou, acolo unde femeile asteptau metamorfoza capilara prin impletirea ultimei mode, "weave"; aceasta nu este o peruca normala, ci o aplicatie complicata care se pune peste parul natural impletit. Treaba complicata si dureroasa la weave este ca aceasta se coase pe o plasa pusa peste coditele spic strans impletite pe capul doritoarelor.

Umorul lui Rock este prezent in fiecare cadru si in fiecare scena si, in stilu-i caracteristic, ne prezinta o industrie prolifica afro-americanilor si ne arata toate metodele de tortura la care se supun femeile pentru a avea good hair. Tot pentru educarea publicului, Rock furnizeaza un sfat esential de supravietuire: never touch a black woman's hair.



Documentarul paraseste putin scena americana pentru o calatorie in India, acolo unde femeile isi doneaza parul pentru respectarea unui ritual sacru, sacrificiu care toarna bani in industria parului din America si aduce bani micilor negustori de par bun, cei care se plimba din coafor in coafor pentru tranzactii cu weaves. Si ca tot albumul legat de par sa fie complet, Rock ne duce si la un spectacol de coafuri si in culisele pregatirii unui astfel de show.

Good Hair este un documentar complet, unul cu marturii, cu descoperiri, dezvaluiri, informatii de culise si statistici, toate prezentate cu umor si din diverse perspective. Nu ne-am gandit niciodata ca parul poate ridica atatea probleme si ca poate da nastere unui film in care sa se vorbeasca despre suvite, peruci, impletituri si produse de par.

Acum ne-am convins ca ce ne acopera capul are nevoie de mai multa atentie si inspectie, mai ales invelitoarele femeilor afro-americane. La ele parul reprezinta o chestiune complicata, o frustrare si o nemultumire care isi gaseste rezolvarea doar cu foarte multi bani. Departe de partea comica a intregului documentar, se ascund profunde macinari sociale si tulburari rasiale ale femeilor afro-americane care se simt oarecum pedepsite si blestemate pentru ca nu pot avea un par matasos.



Rar ramanem masca in fata unor descoperiri din documentare, dar de data asta ni s-a intamplat sa luam masca venetiana de pe perete si sa ne acoperim fata surprinsa; din ce stiam, comunitatea afro-americana nu si-a pictat in roz situatia financiara. Chiar si asa, cu un delicat status financiar, femeile gasesc intotdeauna banii pentru infrumusetare, chiar daca trebuie sa renunte la alte capricii sau nevoi pentru asta.

Vorba aia...tara arde, baba trebuie sa se pieptene si are nevoie de un par bun ca sa nu rupa zimtii ustensilei in gramada de claie aspre.

Recomandam "Good Hair" pentru o altfel de documentare, una care se abate de la standardele si temele clasice, facuta sub forma unei comedii la care contribuie si marturiile unor vedete de culoare precum Ice-T, Nia Long, Paul Mooney, Raven-SymonĂ©, Maya Angelou, KRS-One, Salt-n-Pepa, Kerry Washington, Eve, Reverend Al Sharpton si Meagan Good. Dupa film, sa ne spui daca tu ai cumpara  par de negresa vandut de Chris Rock.

Nu stim cand o sa apara documentarul si pe ecranele de la noi, dar, pana atunci, poti sa-l vezi online aici.



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje