Documentar: Food Inc.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
You'll never look at dinner the same way.

Acesta ar fi mesajul general al documentarului "Food Inc." realizat de Robert Kenner. Te poftim sa lasi hamburger-ul din mana si sa dai la o parte frunza de salata; astfel, o sa poti sa vezi ce se ascunde in mancarea pe care o savurezi. Departe de a fi un apel la umanitate si un avertisment catre populatie "nu mai consumati fast food", documentarul isi propune sa arate afacerea din spatele sandvisurilor-gigant si produselor congelate.

Printre mesajele filmului se gaseste totusi si o strigare la sanatate, dar ca fel principal, in Food Inc, ne sunt servite companiile care detin monopolul pe carnea de pui si de vita, pe cartofi, varza si alte asemenea. Marea revelatie de la care porneste dezbaterea despre producerea mancarii este ca "there are no seasons in the american supermarkets". Asadar, fie vara, fie iarna, intotdeauna vei gasi rosii coapte, pepene, piersici, fructe si legume care nu mai sunt sezoniere de mult. Da, e dubios.



Lumina cade pe cei patru mari producatori de carne din America, cei care detin controlul si suprematia pe camp si in supermarket-uri. Fermele au disparut si au facut loc fabricilor, moment in care producatorii locali si-au cedat fortat locul pentru a deveni oameni dintr-o industrie. Ca detaliu artistic, pentru a evidentia acest aspect, regizorul foloseste imaginea socanta a corporatistilor care se duc la munca pe camp, printre plantatiile de grau, imbracati in costum si carand o servieta.

Povestea despre originea produselor de pe rafturi si din restaurantele fast-food este una intunecata, cu mici producatori obligati sa se conformeze la reguli absurde, animale torturate si, desigur, multi bani. Investigatia in bucati de carne nu se opreste aici: vedem cum creste un pui intr-o zi, cat altii in zece, mai precis cum cresteau puii in 1950 si cum evolueaza acestia in 2008.



Industria mancarii a adus, pe langa preparate foarte ieftine, si multe probleme de sanatate si noi metode de dramuire a cheltuielilor la care se supun oamenii. De multe ori, persoanele cu venituri mici prefera sa dea 99 de centi pentru un hamburger decat sa cumpere cateva legume pentru acelasi pret. Aceasta economie nu-i scuteste pe oameni de probleme de sanatate, cateva dintre ele conducand chiar la moarte, cum este cazul unui copil din documentar.

Food Inc. ne-a plimbat pe la ferme old-school, a incercat sa patrunda in mini-fabricile sclavilor marilor producatori, ne-a dus prin supermarket-uri pentru exemplificare, ne-a aratat care sunt efectele carnii produse in masa, ne-a pus pe tava imagini socante de la taierea diverselor animale (imagini surprinse, de multe ori, incognito) si ne-a aratat ce simplu se ajunge in fata unui judecator in America atunci cand discreditezi sfanta mancare. 



Perspectivele profesionsite sunt aduse in documentar cu ajutorul lui Eric Schlosser (Fast Food Nation), Michael Pollan (The Omnivore's Dilemma, In Defense of Food: An Eater's Manifesto) si prin intermediul marturiilor lui Gary Hirshberg de la Stonyfield si ale lui Joel Salatin de la Polyface Farm.

Asadar, daca vrei sa afli ce secrete intunecate se ascund in preparatele din farfuria ta sau ce demoni alimentari au pus monopol pe rafturile din supermarket, recomandam sa vezi Food Inc. Poti sa-l vezi, pe bucatele pe youtube.com; aici gasesti prima parte, dupa o sa fie simplu sa le vezi pe toate.

Site-ul oficial al documentarului.



1 comentariu

Documentar: Food Inc.
VS
#1 -

Comentariu nou

E slabut tare documentarul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje