Deturnarea - un film gri pentru zile negre

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am mers aseara sa vedem filmul Deturnarea (A Hijacking) in gradina Muzeului Taranului Roman; a fost proiectie in aer liber.

Ne-a placut sa il vizionam pe racoare, mai ales va am prins o seara cu cer senin si multe stele pe cer.


Sursa

Deturnarea este un film danez, regizat si scris de Tobias Lindholm cu elemente de drama si thriller.

Povestea incepe cu echipajul unui vas danez care este rapit si chinuit de un grup de pirati somalezi. Ce vor ei? Bani, bineinteles.

Ca sa simtim ca suntem in 2013, apar si elemente corporantiste de negociere mediata. Somalezii cer 15 milioane de dolari. Compania care detine vasul le ofera 250.000 de dolari. Negocierile devin din ce in ce mai dure, conditiile de viata de pe vas din ce in ce mai grele, iar mancarea se imputineaza. Trec 4 luni de zile. Ce se intampla, va lasam pe voi sa descoperiti la cinema.

In timpul filmului, ne-am transpus intr-o atmosfera gri, dura, nemiloasa, in care tehnologia nu face decat sa iti mai cumpere putin timp. Spre final, am simtit exact asa: ca e un film gri, pentru zile negre.


Sursa

Ce ne-a placut:

- personajele sunt foarte interesante si creeaza o tensiune veridica. Ne-a placut de Mikkel (Pilou Asbæk) in rolul bucatarului care trece de la frica, la panica si catatonie.

- arta negocierii contine replici foarte bune

- modul in care au filmat cadrele, tinand camera in mana, potentand unghiul subiectiv

- finalul este in concordanta cu atmosfera filmului, ba chiar apare un element-surpriza pe ultima suta de metri

Ce nu ne-a placut:

- scenariul a avut niste lipsuri si ne-a facut sa ne ridicam niste intrebari: De ce nu a fost implicat guvernul? De ce de fiecare data cand sunau piratii, membri companiei se aflau in fata telefonului?

- apar intrebari si in legatura cu personajele nedezvoltate suficient, cum ar fi translatorul sau sotia directorului companiei, Peter (interpretat de Søren Malling)

- tot legat de scenariu, tensiunea acumulata nu se duce in nicio directie. Ea ramane, neconsumata, pe vas.


Sursa

Ce trebuie sa stiti:

- Tobias Lindholm a scris scenariile filmelor Vanatoarea (The Hunt) si Submarino (2010).

- filmul a participat la Festivalurile de Film de la Venetia si de la Toronto in 2012.

- Deturnarea a obtinut mai multe premii, printre care Premiul FIPRESCI si "Golden Alexander" la Festivalul International de la Salonic (Competitia oficiala) pentru regizorul Tobias Lindholm, Marele Premiu la Festivalul International de la Tokyo, trofeul "Directors to Watch" la Festivalul de la Palm Spring (California), premiul "Cel mai bun film", la Bodil Awards.

- pentru ca tensiunea telefonica sa fie cat mai aproape de realitate, regizorul a filmat acele scene exact asa cum apar in film: cu directorul companiei in Danemarca si Mikkel (Pilou Asbæk) in Somalia.


Sursa

Concluzia:
Deturnarea este un film premiat si apreciat in lumea criticilor, care merita vazut, pentru atmosfera si viziunea danezului Tobias Lindholm. Desi este o drama-thriller nu va asteptati la momente dinamice de actiune, la impuscaturi sau explozii. Pana la urma, este vorba despre o negociere care dureaza 4 luni.


Sursa

 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje