Beli Beli Svet (O lume alba, alba) - cronica film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Beli Beli Svet (O lume alba, alba) este o drama in regia lui Oleg Novkovic, premiat la Festivalul de la Locarno 2010, la Festivalul Mar del Plata si la Festivalul East European Cinema din Germania. Am reusit si noi sa-l vedem si suntem de parere ca a meritat toate premiile pe care le-a primit.

Povestea pe scurt suna cam asa: in orasul Bor, centru minier pe marginea prapastiei din sud-estul Serbiei, locuieste King (Ulkis Fehmiu), fost miner care in momentul de fata detine un bar local. Pe vremea cand era tanar, King a avut o aventura cu Ruzica (Jasna Djuricic), una dintre cele mai ravnite femei din Bor si sotia lui Animal, mentorul si antrenorul de box al lui King. Cand Animal a aflat de aventura celor doi, Ruzica a ales sa-si omoare sotul pentru a-si apara amantul de furia acestuia.

ruzica king

Dupa ce a stat in inchisoare Ruzica revine in Bor unde-l gaseste pe King incurcat cu tanara Rosa (Hana Selimovic), care nu este nimeni alta decat fiica ei, lucru care complica un pic situatia. Nu va spunem mai mult de-atat, pentru ca nu am vrea sa va stricam de tot placerea de a vedea filmul.

ruzica king ruzica 2

Beli Beli Svet (O lume alba, alba) este un film foarte bun si asta putem observa din felul in care sunt construite personajele. Dezvoltarea fiecarui personaj in parte este urmarita cu atentie si foarte multa rabdare. Uneori poate parea putin plictisitor, dar nu este asa, pentru ca pe masura ce personajul capata contur, intelegi mult mai usor situatia din film.

Spre exemplu, King este omul care are tot ce ii trebuie, nu s-a supus, nu se supune si nu se va supune nimanui niciodata. El traieste clipa fara regrete sau nostalgii. Ruzica este genul de femeie puternica si frumoasa, care ar putea sa treaca peste orice greutate, a carei singura slabiciune o reprezinta dragostea pentru King si pentru fiica ei. Iar Rosa este tanara fata crescuta de un bunic alcoolic, care este impresionata de un barbat puternic si sigur pe el.

rosa  rosa 2

Desi poate putin enervant la inceput, in Beli Beli Svet (O lume alba, alba) fiecare personaj canta, aceste cantece devenind pe parcursul filmului un element foarte placut. E ca si cand fiecare personaj isi canta povestea lasandu-ne sa vedem ce e si in suflet, dincolo de perdeaua pe care o afiseaza zi de zi.

Foarte interesant este si faptul ca orasul Bor este filmat pe indelete. Prin asta intelegem exact care este viata intr-un orasel mai mereu saracacios, dar acum aflat intr-o situatie si mai grea din cauza ca se afla in pragul falimentului. Desi ii avem in prim plan pe King si familia Ruzicai, toti locuitorii orasului reprezinta un personaj colectiv din care King, Ruzica si Rosa sunt numai o parte a acestuia.

Beli Beli Svet (O lume alba, alba) este un film care ne-a placut si pe care il recomandam. Actorii au jucat bine, povestea a fost credibila, iar filmul parca te trage cu totul intr-o alta lume. Beli Beli Svet (O lume alba, alba) este ca o incursiune in lumea si cultura orasului Bor din Serbia.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje