Anonymous-cronica film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"A fi sau a nu fi, aceasta este intrebarea": este sau nu William Shakespeare autorul propriilor piese? Curiosi sa aflam intriga legata de adevaratul creator al celebrelor opere "Romeo si Julieta", "Macbeth" sau "Richard al III-lea" si tentati de aerul elisabetan al filmului, ne-am dus tinta la Anonymous.

Teorii controversate postuleaza ideea conform careia Shakespeare nu a scris nici macar un cuvant din scrierile despre care noi stim ca ii poarta semnatura. Multi considera ca adevaratul autor este cel de-al 17-lea Conte de Oxord, Edward de Vere, care sub presiunile vremii si a titlului pe care il purta nu a putut sa isi asume ceea ce el a asternut pe hartie. In Anoymous, vedem cum se nasc personajele faimoase ale lui Shakespeare, aflam adevarul din spatelele unor fraze precum "Sunt zorii, da, si Julieta-i soare ! Te-nalta, soare, si rapune luna."

  
 

In ansamblu, primim o lectie de istorie sau o interpretare a ei. Intram in viata reginei Elisabeta I a Angliei si ii descoperim personalitatea, iubirea pentru teatru si pentru scrierile lui Edward de Vere. Exista multe increngaturi, incurcaturi, legaturi de familie si tradari care te tin incordat pe scaun. Dincolo de cruzimile secolelor XVI-XVII, comploturile puse le cale impotriva reginei si diviziunea religioasa, artele (in particular piesele presupusului Shakespeare) starnesc si ele revolte poate la fel de periculoase. Explicatia sta in cuvintele Contelui de Oxford: "toate artele au caracter politic".

Elisabeta I, "regina cu inima si stomac de rege", are o dubla interpretare. Vanessa Redgrave si Joely Richardson  au incercat sa se puna in pielea reginei in diferite etape ale vietii ei. Vanessa Redgrave, insa, este impresionant de urmarit. Actrita marturisea extrem de emotionata intr-un interviu ca isi doreste ca prin rolul ei sa ne faca macar
sa intrezarim o fractiune din cea care a fost Regina Elisabeta. Noi am spune ca a reusit sa faca mai mult decat sa intrezarim, ci ne-a oferit complexitate, nuante. Tot doua variante avem si pentru Contele de Oxford, Rhys Ifans (Notting Hill), Edward de Vere de mai tarziu si tanarul Edward jucat de Jamie Campbell Bower (Caius din The Twilight Saga: Breaking Dawn-Part I)

Costumele, bijuteriile, teatrul elisabetan "The Rose", petele de cerneala de la atatea randuri scrise cu pana, toate amanuntele compun un film original pe care noi il trecem in lista peliculelor pe care cu siguranta le vom revedea cu nesat.

 

 

Muzica este si ea o parte importanta a incursiunii in istorie, punctand in acorduri mai sumbre sau mai lirice fiecare moment important, de la marturisiri de iubire, pana la decizia dificila a lui Edward de Vere in ceea ce priveste soarta creatiilor sale. Va oferim si voua o mostra din ceea ce Thomas Wander si Harald Kloser au compus special pentru Anonymous.

Noi am plecat emotionati, marcati de intamplari parte adevar, parte fictiune. Pentru subiectul riscant al filmului, pentru ca am savurat fiecare secunda din el, va propunem din 4 noiembrie sa mergeti la Anonymous si sa ne impartasiti si voi parerile, impresiile si senzatiile pe care vi le-a dat.

Sursa foto: anonymous-movie.com
aceshowbiz.com
1 comentariu

Anonymous-cronica film
Dudu
#1 -

Penibil

Film penibil. Mai degraba un film de actiune decat unul istoric, artistic sau mai stiu eu cum. Partea istorica e execrabila, partea artistica e varza, iar partea ce tine de teoria conspiratiei e asa de prost falsificata, ca nu am cuvinte.
Un fel de Codul lui daVinci cu artificii, pusti si efecte speciale. Labartat si complicat inutil, pentru a ascunde balariile din scenariu.
Altfel, Vanessa redgrave face un rol foarte bun ca Regina Elisabeta batrana si dementa. Cam atat.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje