Adevaratul curaj (True Grit)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
N-am vazut primul True Grit pentru a-mi permite o comparatie intre original si remake. Dar, pana la urma, nu ne ducem la cinema doar pentru astfel de comparatii si sunt sigur ca majoritatea celor care au intrat in sala de cinema pentru westernul fratilor Coen nu au bifat inainte si filmul cu John Wayne. Nu este un must.

Nici macar nu trebuie sa fii un foarte mare fan westernuri pentru a te bucura de True Grit-ul fratilor Coen. Acestia au luat reteta clasica de western a la Bonanza si au facut o cu totul alta "mancare de cowboy", in care au adaugat o nuanta puternica de dark, umor negru, suspans, dialoguri amuzante si foarte bine realizate, scene dure si explicite, in care un cowboy este impuscat in fata sau in care altuia i se taie degetele cu un cutit. 


sursa foto: hmultiplex.ro

Acum, daca ati vazut cateva westernuri cu John Wayne, nu va asteptai ca acelasi tip de erou al vestului salbatic sa apara si in True Grit, pentru ca Reuben "Rooster" Cogburn (Jeff Bridges), seriful care o ajuta pe micuta Mattie Ross (Hailee Steinfeld) sa-l vaneze pe ucigasul tatalui sau, este un batran alcoolic, rablagit, gras si lipsit de orice fel de principii. Cu toate acestea, este un personaj pe care ajungi sa-l simpatizezi foarte mult si de care ajungi te si atasezi, chiar si atunci cand intra nervos intr-o casa goneste doi copii indieni dandu-le suturi in fund.

Pe de alta parte, il avem pe LaBeouf (Matt Damon), un copoi texan foarte plin de el, macho, dandy, cu pinteni stralucitori si care atrage atentia la fiecare pas. LaBeouf este personajul care pastreaza felul imaculat in care era prezentat eroul cowboy in westernurile clasice, dar, in peisajul fratilor Coen, pare mai mult o papusa Barbie, un Ken.


sursa foto: hmultiplex.ro

Bridges, Damon si Steinfled joaca excelent, iar personajele celor trei vor face echipa pe tot parcursul filmului pentru a-l gasi pe Tom Chaney (Josh Brolin), un criminal, pe care fiecare il vaneaza din diverse motive si pentru diverse recompense. Aventurile prin care trec ii fac sa se ataseze unul de celalat si intre ei incep sa se dezvolte relatii paterne sau fraterne.
 
True Grit este un must see din mai multe motive, dupa cum urmeaza:
1. Regia este semnata de fratii Coen, iar asta, de cele mai multe ori, este o garantie a calitatii.
2. Actorii joaca remarcabil. Este o adevarata intrecere intre Damon si Bridges, care face un rol mai bun, dar cei doi sunt depasiti de micuta Hailee Steinfeld, care promite ca in urmatorii ani sa devina una dintre cele mai bune actrite de la Hollywood.
3. Povestea este una care nu plictiseste in niciun moment, poate un pic previzibila, dar care, in mainile fratilor Coen, prinde destul de mult suspans.

Si, ca un fel de bonus, finalul este unul emotionant si atipic pentru un film de fratii Coen, de la care ne-am fi astepta la si mai mult cinism. Celor mai sensibili probabil ca le va smulge si cateva lacrimi. Merita vazut la cinema, n-o sa regretati banii pe bilet.2 comentarii

Adevaratul curaj (True Grit)
movieaddicted
#1 -

Comentariu nou

si il vom vedea la cinema! :)

Adevaratul curaj (True Grit)
Irina
#2 -

Da!

Da, da, da!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje