Yes Men, activistii care parodiaza cele mai mari corporatii si guverne, vin la Pelicam!
Cei doi celebri activisti de la Yes Men vin la Tulcea pentru a participa la cea de-a sasea editie a Pelicam – Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni (8-11 iunie).
Haiosii aparatori ai mediului si drepturilor omului ajung pentru prima data in Romania la invitatia Pelicam si fac parte din juriul competitiei principale a festivalului, alaturi de Ion Barbu, artist si activist care vrea sa transforme orasul minier Petrila prin cultura.
Andy Bichlbaum si Mike Bonanno (Yes Men) folosesc umorul pentru a atrage atentia asupra celor mai grave probleme de mediu din zilele noastre.
Ei sunt protagonistii a trei filme documentare: The Yes Men (2003), The Yes Men Fix the World (2009) si The Yes Men are Revolting (2014) in care ataca prin farse si hoax-uri corporatii si organizatii guvernamentale, in general entitati despre care considera ca dezumanizeaza societatea.
Ei au inceput cu un site care “parodia” Organizatia Mondiala a Comertului. A fost considerat autentic, iar cei doi au fost invitati sa vorbeasca la o conferinta in Austria. De atunci, au continuat sa puna la cale hoax-uri la scara mare in colaborare cu jurnalisti.
In 2004, Yes Men au plecat intr-un tur pozand in grupul “Yes, Bush Can!” inainte de realegerea lui George W. Bush ca presedinte al SUA. Ei i-au incurajat pe suporterii lui Bush sa semneze un “angajament de patriot” prin care Bush promitea sa depoziteze deseuri nucleare in curtea lor si sa le trimita copiii la razboi. Ei au aparut chiar si la Conventia Nationala a Republicanilor in 2004 si au traversat tara intr-o rulota cu un costum de corp prin care il copiau pe George W. Bush.
The Yes Men are Revolting (2014) a fost unul dintre cele mai apreciate documentare de la Pelicam, editia a 5-a si este filmul cu care ne incalzim anul acesta inainte de cea de-a 6-a editie. Pe 25 mai, de la ora 21, va fi proiectat “The Yes Men are Revolting” la J’ai Bistrot, in cadrul programului GLOD, despre facerea viitorului cu mana ta.
Filmul documenteaza aventurile celor doi farsori care joaca feste sub numele de Andy Bichbaum si Mike Bonanno. In cel de-al treilea documentar al lor ei se iau de corporatiile si guvernele care nu fac nimic pentru combaterea schimbarilor climatice tot mai periculoase in zilele noastre.
Ce avem bun in competitia principala la Pelicam 2017
• China de plastic / Plastic China (r. Jiuliang Wang, China, 2016 ) spune povestea unei fetite de de 11 ani, Yi-Jie. Ea este un copil cu adevarat global, care lucreaza cu parintii ce apartin minoritatii YI intr-un atelier de reciclare la mii de kilometri distanta de orasul natal. Sa mearga la scoala este tot ce isi doreste. Pe de alta parte, si seful ambitios al atelierului, Kun, lucreaza foarte mult incercand sa ofere familiei o viata mai buna.
Prin povestea celor doua familii, filmul exploreaza modul in care aceste deseuri sunt reciclate de mainile goale ale familiilor, si arata alegerea lor de a suferi pagube ireversibile asupra vietii doar pentru a-si castiga existenta.
De asemenea, filmul atrage atentia ca problemele nu dispar prin schimbarea timpului si a locului - suntem in asta impreuna. Documentarul a facut parte din selectia oficiala Sundance 2017 si a castigat premiul special al juriului la IDFA in Amsterdam.
• Peter si ferma / Peter and the Farm (r. Tony Stone, SUA, 2016) este un documentar despre Peter Dunning, proprietar al fermei Mile Hill din Vermont, care s-a izolat de familia sa si sugereaza deseori realizatorilor sa faca din sinuciderea lui o tehnica narativa pentru film. In acelasi timp o carte postala din paradis si un avertisment pentru epoca noastra, Peter si Ferma arata energia potentiala a unei vieti umane, ceea ce este folosit si ceea ce este risipit.
• Zona libera / Zona Franca (r. Georgi Lazarevski, Chile / Franta, 2016) este un district comercial invechit din Chile. Anti-eroii moderni, purtand povara visurilor distruse, demonstreaza ceea ce nu poate fi gasit in brosurile turistice: o violenta adanc inradacinata in acest loc, care apare doar cand o greva paralizeaza regiunea.
• Serpuit / Winding (r. Avi Belkin, Israel, 2015) dezvaluie povestea nespusa a celui mai infam rau al Israeului, Yarkon. Explorand interactiunea dintre societate, politica si natura, filmul prezinta realitatea israeliana printr-o lentila noua si importanta.
Urmarim povestea raului din zilele sale de glorie in Palestina prestatala, unde evreii si arabii ii imparteau resursele. Observam deteriorarea lui, castigand reputatia de cel mai poluat si periculos rau. Si urmam incercarile actuale de vindecare si recuperare.
• Cargo: Pretul real al transportului / Freightened: The Real Cost of Shipping (r. Denis Delestrac, Spania / Franta, 2016) dezvaluie, printr-o investigatie indrazneata, mecanica si pericolul transportului de marfuri; o industrie care detine cheia economiei noastre, a mediului si a modelului civilizatiei noastre.
Andy si Mike de la Yes Men vor juriza cele cinci filme din competitia principala alaturi de artistul Ion Barbu. Nascut in Petrila, graficianul, caricaturistul si creatorul Cercului Artistilor Disparuti si-a propus sa transforme Petrila prin arta. Inchiderea minei nu este sfarsitul orasului pentru el, ci ocazia de a revitaliza localitatea prin cultura.
Printre realizarile sale se numara infiintarea unui centru cultural in fosta statie de pompe a minei – Centrul Pompadou.
Cele cinci documentare din competitia principala a Pelicam 2017 vor fi proiectate in premiera nationala, in prezenta invitatilor speciali din partea filmelor.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.