Toma Caragiu ar fi implinit 90 de ani - filme, sketchuri, poezii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

E bine, dragii mei...e bine sa radeti. Si dupa ce eu nu voi mai fi, sa va fac sa radeti. E bine.

Toma Caragiu ar fi implinit astazi 90 de ani, daca nu ar fi fugit pe scarile blocului in care locuia, intr-o zi de trista amintire pentru noi toti, cea de 4 martie 1977.

Au trecut 38 de ani de atunci, insa Toma continua sa ne bucure cu filmele si sketchurile sale.  A jucat in peste 40 de pelicule si a fost directorul Teatrului de Stat din Ploiesti timp de 12 ani. A facut roluri remarcabile pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, printre care amintim Mackie Sis - ''Opera de trei parale'' de Bertolt Brecht; Tipatescu - ''O scrisoare pierduta'' de I.L. Caragiale; Primarul - ''Revizorul'' de Gogol.


Sursa

Putini stiu ca Toma Caragiu a scris si poezii, care au fost publicate postum, in anul 1979.

Fasia de lumina
ce vine din galaxii
mangaie chipul tau
Bezna din jur
extaz
de fiece clipa
si suflare a trupului meu
cel ce a ratacit de veacuri
ascunse carari
Blestem al pacatului dintai
ingenunche
Mangaiere de taina a viselor mele
vinul meu neindoit
painea mea cea de toate zilele
iubita mea

Mișcarea miscarea
urlet prelung si continuu
sfasietoare nebunie
abolind ierarhii
si ecuatii sociale
Miscarea miscarea
imbratisare in stare pura
materie obsedata sexual
infectand coridoare
de neted si transparent cristal
Miscarea miscarea
intalnire a tuturor contrariilor
o nouă entitate
care smulge reflexul
intentional optic
de pe fata lumii

E considerat unul dintre cei mai mari actori romani din toate timpurile. Asemenea titluri pot parea pompoase sau superficiale. Nu si pentru Toma Caragiu. El chiar este unul dintre cei mai mari actori romani din toate timpurile, iar publicul nu l-a uitat si il iubeste in continuare.

Astfel, am vrut sa ii aducem un omagiu, cum altfel daca nu prin filmele in care a jucat. Din fiecare ne putem aduce aminte macar o replica memorabila, iar Toma...ei bine, Toma joaca exceptional.

Haiducii

Hazul haiducului raspopit e absolut minunat, iar Haiducii este printre putinele filme romanesti care imbina aventura cu istoria intr-un mod care te tine cu sufletul la gura.

Actorul si salbaticii

Costinca Caratase, directorul celebrului teatru de revista "Vox", pregateste un spectacol in care numarul principal este un vehement repros la adresa nazismului si a Garzii de Fier. Urmariti cu atentie dialogurile, mai ales monologul din final.

Explozia

Desi e considerat de unii un film de propaganda, jocul actorilor (mai ale Caragiu si Dinica) il scot din seria filmelor facute "la comanda si pentru partid".

Operatiunea monstrul

Ce se poate intampla atunci cand cinci barbati pleaca, fara stirea nevestelor, intr-o expeditie in Delta?

Singuratatea Florilor

Cum sa nu asculti sfaturile de viata ale taximetristului Grigore?

Brigada Diverse

Noi credem ca nu exista roman care sa nu fi vazut  macar un film din seria B.D. Exista atatea replici care au devenit celebre, incat filmele "Brigada Diverse" sunt cele mai vizionate pelicule romanesti.

Pe langa filme, Toma Caragiu a fost protagonistul numeroaselor sketchuri difuzate de televiziunea romana. Interesanta este povestea casetelor pe care se aflau inregistrate acestea.

Regretatul scriitor Dan Mihaescu a povestit, la un moment dat, cum sefii TVR voiau sa reutilizeze casetele din arhiva televiziunii, pentru a face economie. Astfel, ei stergeau continutul initial pentru a filma sedinte de partid sau diverse vizite in tara ale presedintelui.

Cum a aflat asta, Mihaescu a schimbat etichetele de pe casetele cu Toma Caragiu, lipind o alta denumire, " Vizita de lucru a tovarasului in judetul Calarasi". In acest fel, nimeni nu a mai sters casetele. Casete care erau sa fie aruncate la Revolutie, daca Mihaescu nu reusea sa le spuna la timp faptul ca acolo se aflau, de fapt, sketchurile cu Toma.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje