La Bucuresti va avea loc primul festival de film pentru nevazatori

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Anul acesta va avea loc pentru prima data in tara noastra Festivalul National de Film pentru Nevazatori (FNFN), in perioada 15-19 mai.

Proiectiile vor avea loc la Clubul Taranului Roman si la Cinema Elvira Popesco.

Noi am fost curiosi sa aflam cum se va desfasura festivalul, fiind unul cu totul si cu totul special, asa ca am stat de vorba cu Gabriela Dima, reprezentanta Fundatiei Cartea Calatoare, cea care s-a ocupat de organizarea FNFN.

In primul rand, am vrut sa aflam cum le-a venit ideea organizarii unui asemenea eveniment si, cu ocazia asta, am aflat ca Fundatia Cartea Calatoare se ocupa de astfel de proiecte pentru nevazatori de opt ani.

Fundatia Cartea Calatoare a realizat primele filme cu descriere audio in anul 2007 si, din anul 2009, participa la fiecare editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) cu o proiectie speciala destinata persoanelor cu deficiente de vedere.

Festivalul National de Film pentru Nevazatori a aparut ca o consecinta fireasca, datorita succesului de care s-au bucurat filmele cu descriere audio la TIFF. De altfel, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, organizatorii TIFF, ne sunt parteneri in acest proiect si ne ajuta in organizarea festivalului.

In plus, festivalul de la noi este printre putinele de acest gen din Europa.

Noi stim de existenta unui festival similar in Franta. Motivul pentru care l-am organizat a fost acela ca am considerat ca este nevoie de o mai buna mediatizare, promovare a filmelor cu descriere audio.

Persoanele cu deficiente de vedere au fost cele care ne-au inspirat sa organizam un astfel de festival. Faptul ca ele au apreciat foarte mult fimele realizate de noi, ne-a incurajat sa il organizam.

Si totusi, cum vor putea nevazatorii sa se uite la filme?

Vor fi organizate 10 proiectii de film, cate doua pe zi. Descrierea audio face filmele accesibile atat nevazatorilor cat si persoanelor care au resturi de vedere. Alaturi de coloana sonora a filmului mai este introdusa o banda pe care sunt oferite explicatiile suplimentare foarte importante pentru intelegerea cu adevarat a actiunii filmului.

Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, starile psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt imbracate personajele, pozitia personajelor in cadru, ordinea intrarii lor, relatiile dintre ele si orice imagine fara de care intelegerea filmului ar fi partiala.

Proiectiile se adreseaza publicului larg, nevazatorii ascultand descrierea audio in castile pe care le primesc la intrarea in cinematograf. Ceilalti spectatori care doresc sa aiba parte de o experienta inedita, pot solicita, la intrarea in sala, casti.

Participarea la festival se face printr-un mail trimis fundatiei.

Persoanele cu deficiente de vedere si insotitorii lor beneficiaza de intrare gratuita. Pentru a sti cate locuri sa rezervam in sala, am decis ca ar fi mai potrivit sa isi anunte participarea la adresa de email dimagabriela@fcc.ro.

Programul festivalului

VINERI 15 mai - Cinema Muzeul Taranului

Aferim! - ora 18.00
Marti, dupa Craciun - ora 21.00

SAMBATA 16 mai - Cinema Muzeul Taranului

Poarta Alba - ora 18
Roxanne - ora 20.30

DUMINICA 17 mai - Cinema Muzeul Taranului

Medalia de onoare - ora 18.00
Dupa dealuri - ora 20.00

LUNI 18 mai - Cinema Elvire Popesco

Despre oameni si melci - ora 18.00
Love building -  ora 20.00

MARTI 19 mai - Cinema Elvire Popesco

Pozitia copilului - ora 18.00
America, venim! - ora 20.30
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje