Istoria secreta a filmului facut de Salvador Dalí impreuna cu Walt Disney

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In anul 1946, artistul suprarealist Salvador Dalí a creat un film scurt impreuna cu Walt Disney; productia nu a vazut lumina zilei timp de 58 de ani.

E greu de imaginat ca cei doi artisti au lucrat impreuna, dar iata ca intr-adevar s-a intamplat, iar rezultatul este filmul Destino, lansat in 2003.

Prima vizita a lui Dalí la Hollywood a fost in 1937.

7.jpg
Dali si Disney

El si-a dorit foarte tare sa creeze o animatie si i-a scris fondatorului suprarealismului, francezului André Breton, ca influenta acestui curent a devenit atat de mareata, inca "creators of animated cartoons are proud to call themselves Surrealists."

I have come to Hollywood and am in contact with the three great American Surrealists – the Marx Brothers, Cecil B. DeMille, and Walt Disney, a scris Salvador lui Breton.

1.jpg

Prima intalnire cu Walt

Dalí l-a intalnit pe Walt Disney pentru prima oara in 1945, la o petrecere organizata de Warner Brothers, la casa lui Jack Warner. Artistul era in oras pentru a lucra la o scena din Spellbound a lui Alfred Hitchcock.

S-au placut instant si mai ales si-au apreciat si respectat unul altuia talentul, asa ca nu a durat mult pana cand au convenit sa faca o animatie impreuna.

Apparently, they were fairly close. It always seemed to me they were both really relentless self-promoters and they must have seen that in one another, a spus nepotul lui Walt, Roy E. Disney.

2__Medium_.jpg

Povestea

In ianuarie 1946, Salvador a semnat un contract cu Disney. Desi pretul acestuia nu a fost niciodata facut public, Disney a recunoscut ca "he was expensive."

Destino nu este doar remarcabil din punct de vedere vizual, ci are la baza dragostea neimpartasita dintre o femeie si Chronos, personificarea timpului.

3.jpg

Dalí a explicat filmul presei ca fiind "a magical exposition of the problem of life in the labyrinth of time."

Cei de la Disney nu au fost atat de poetici si au spus ca filmul este "just a simple story of a girl in search of her real love."

Dalí a inceput sa lucreze la animatie la inceput de 1946 si se pare ca a facut acest lucru, timp de trei luni, de la 9 dimineata la 5 dupa-amiaza.

6.jpg

Capodopera pierduta

Dupa luni de zile de munca, filmul Disney era in grafic. Cu toate astea, proiectul a intampinat piedici mari, in principal pentru ca Disney nu-si mai permitea sa-l plateasca pe Dalí, deoarece avea datorii de 4.3 milioane de dolari la Banca Americii.
O batalie a orgoliilor nu este exclusa.

The picture was not becoming quite what either of them hoped when they started, au spus ilustratorii Frank Thomas si Ollie Johnston in cartea lor Disney Animation: The Illusion of Life. Proiectul a intrat in stand-by.

4.jpg

Zvonurile cu privire la un conflict intre cele doua mari personalitati au fost indepartate, atunci cand Disney a spus:

I consider [Dalí] a friend, a very swell guy and a person whom I thoroughly enjoyed working with. Our association with him was a happy one for all concerned. It was certainly no fault of Dali’s that the project we were working on was not completed – it was a case of policy changes within our distribution plans.

5.jpg

Destino revine din morti, dupa 58 de ani

Roy E. Disney, nepotul lui Walt, in 2000, s-a gandit la acest proiect care nu a fost lansat niciodata si a adunat o echipa de ilustratori, impreuna cu un regizor francez, pentru a duce la bun final viziunea marilor artisti, pentru suma de 1.5 milioane de dolari.

Cateva minute au fost taiate din versiunea finala, regizata de Dominique Monféry, pentru a crea o bucurie vizuala de aproximativ 7 minute care a fost nominalizata la Oscar in 2003.

Va invitam si pe voi sa va bucurati de ea:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje