Primele stiri despre TIFF 2015 - Mihai Chirilov: Anticipam peste 600 de filme inscrise si peste 1000 de invitati din tara si strainatate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Mihai Chirilov este directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Curiosi ce ne aduce nou editia din 2015 a festivalului, care va fi componenta juriului sau ce filme l-au impresionat in ultima vreme, am stat de vorba cu el.

1. In ce stadiu sunt pregatirile pentru TIFF 2015?

Pregatirile pentru TIFF 2015 au inceput imediat dupa editia de anul trecut. Ca de obicei, evaluarea rezultatelor fiecarei editii ne ajuta sa configuram si dezvoltam cat mai optim fiecare editie ulterioara. Dupa Berlinala, de unde contractam cele mai proaspete titluri ale anului, intram in ultima turnanta – este perioada in care au loc majoritatea vizionarilor filmelor inscrise si in care se definitiveaza lista invitatilor. Programul final va fi anuntat la sfirsitul lui aprilie, cu luna inaintea inceperii festivalului.

2. Selectia de filme: cate ai vazut, cum ti s-au parut?

Termenul limita de inscriere este 15 februarie pentru filmele straine si 15 martie pentru filmele romanesti – anticipam, din nou, un numar de peste 600 de filme inscrise. De la editia anterioara a TIFF-ului am frecventat insa numeroase festivaluri internationale, vizionind pina in prezent citeva sute. Selectia este in plina desfasurare.

3. TIFF-ul s-a tot extins de la an la an. Ce ne aduce nou editia din 2015?

Pe langa sectiunile consacrate (Competitie pentru regizori aflati la primul sau al doilea film, Supernova, Umbre, Fara limita, Ce se-ntimpla, documentarule? etc), vor exista, ca de fiecare data, sectiuni noi si focusuri dedicate anumitor tari, evenimente si proiectii speciale, concerte, expozitii, lansari de carte si DVD-uri, care vor fi anuntate la momentul oportun. Pentru moment, pot confirma existenta unui program complex dedicat culturii norvegiene.

4. Care va fi componenta juriului?

Juriul competitiei internationale va cuprinde cinci personalitati marcante din industria cinematografica mondiala si va fi anuntat la inceputul lunii mai. Juriul Zilelor Filmului Romanesc e alcatuit din trei reprezentanti ai celor mai importante festivaluri de film din lume, printre care San Sebastian si Chicago.

5. Ce ar trebui imbunatatit din punctul tau de vedere?

Calitatea proiectiilor si a conditiilor de vizionare este prioritatea noastra numarul 1, data fiind infrastructura vetusta existenta, nu indeajuns de modernizata la parametri tehnologici optimi. Digitalizarea cinematografelor e un proces costisitor care cere timp si bani.

6. Cum pozitionezi TIFF-ul in raport cu alte festivaluri mari de film din Europa?

Apartenenta TIFF-ului la elita festivalurilor acreditate de FIAPF spune multe despre prestigiul de care se bucura TIFF-ul in circuitul festivalier international. Fara falsa modestie, TIFF este unul dintre cele mai importante festivaluri din centrul si sud-estul Europei – calitatea selectiei, numarul record de invitati (cca 1000) si acoperirea de care se bucura in presa internationala de specialitate (Variety, Screen, Hollywood Reporter) vorbesc de la sine.

7. Cum ti se pare productia de filme romanesti din prezent comparativ cu cea din ultimii ani?

Dupa an un mai slab care a fost 2014, am toate motivele sa sper la o recolta de virf in acest an care deja a inceput bine, cu doua filme romanesti la Berlinala: De ce eu? si Aferim! Am, deasemenea, mari asteptari de la noile filme ale lui Corneliu Porumboiu si Radu Muntean.

8. Trei motive pentru care sa mergem la TIFF 2015.

Voi nominaliza pentru moment doar atit: selectia filmelor din competitia internationala (toate sint, de regula, sold-out) si a celor din aer liber pe ecranul gigantic din Piata Unirii, atmosfera relaxata care privilegiaza intilniri informale cu cineastii prezenti si, evident, petrecerile pina-n zori.

9. Clujul va fi in acest an Capitala Europeana a Tineretului. Cum va fi influentat TIFF de acest aspect?

TIFF-ul e, preponderent, un festival cu public tinar si care privilegiaza filmele regizorilor tineri. In plus, intentionam la aceasta editie constructia unui campus TIFF, cu proiectii si evenimente conexe trase la tema.

10. Ce filme ti-au placut in ultima vreme?

Am reusit sa vad la Venetia anul trecut versiunea integrala, intr-un maraton de sase ore, a filmului Nymphomaniac de Lars von Trier. Tulburator de intens. Voi incerca s-o aduc la TIFF pentru cinefilii hardcore. M-au entuziasmat noul film al maestrului Peter Bogdanovich, comedia spumoasa She’s Funny That Way, si Force majeure al lui Ruben Ostlund.


Sursa

Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se afla la cea de-a XIV - a editie.

Infiintat in 2002, este primul festival international de film de lung-metraj din Romania. Editia din 2007 a festivalului a fost prima organizata simultan la Cluj si Sibiu, Capitala Culturala Europeana in acel an.

De-a lungul editiilor de pana acum, TIFF a avut ca invitati personalitati de marca ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru intreaga cariera. Printre acestea, se numara Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel.

Pe aceeasi tema:


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje