Interviu cu Marian Crisan, regizorul „Valea Muta”, prima mini-serie HBO filmata in Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Inainte sa ajunga la cârma primei mini-serii HBO Europe produsa in Romania, Marian Crisan n-a stat degeaba. Are la activ vreo doua sute de videoclipuri, cateva scurtmetraje (dintre care Megatron i-a adus un Palme d'Or la Cannes) si trei lungmetraje premiate.

In Valea Muta, o adaptare dupa un format norvegian, acesta exploreaza povestea a doi adolescenti a caror viata este data peste cap: ca si cum n-ar fi de ajuns ca descopera ca prietenia dintre ascunde si o atractie pe care nu o pot ignora, acestia devin martorii unor crime. In rolurile principale veti gasi doi actori tineri brici (Theodor Soptelea si Vlad Balan) care isi fac astfel debutul in film, cat si obisnuiti ai cinemaului romanesc: Emilian Oprea, Rodica Lazar, Ovidiu Niculescu sau Mihai Calin.  

646x404.jpg

In asteptarea primului episod, care se va difuza pe HBO duminica, 23 octombrie, i-am pus regizorului cateva intrebari.

Cum a fost trecerea de la cinema la mini-serie TV?

E un alt mod de lucru, dar imi doream sa lucrez pentru un serial. Cred ca industria serialelor e din ce in ce mai puternica si granita dintre cinema si productiile TV cu buget a inceput sa dispara. Pe de alta parte a fost o experienta placuta sa lucrez cu producatorii HBO, cativa dintre ei cu experienta indelungata in productia de seriale.

Ai simtit ca pe o constrangere faptul ca nu ai mai lucrat pe un scenariu scris de tine?

Unul dintre motivele pentru care am acceptat sa filmez Valea Muta a fost faptul ca mi s-a dat mana libera in conceptia stilistica a mini-seriei. Am acceptat regula jocului de la inceput si m-am concentrat pe regie. Desigur ca e mai greu sa lucrezi asa, dar am incercat sa pun pe ecran scenariul asa cum a fost el dezvoltat si scris. Cred ca e un scenariu cu o intriga puternica, cu secvente memorabile, cu relatii puternice intre personaje, cu momente de thriller si actiune, ceea ce intalnesti mai rar in productiile de la noi.

marineci-Valea_Muta-Marian_Crisan__2___Medium_.jpg
Marian Crisan. Foto: Adi Marineci pentru HBO Romania

Orizont continea si el foarte multe elemente de thriller. Te intereseaza sa explorezi mai departe filmul de gen?

Nu stiu daca urmatorul film va fi in aceeasi zona, dar ma bucur ca am putut explora cinematografic zona aceasta. Imi place thrillerul ca cinefil si imi place sa experimentez de fiecare data cand fac un nou film.

Ce te-a atras cel mai tare la povestea din „Valea Muta”?

Cred ca intriga adolescentilor care sunt martorii unei crime intr-un moment delicat al relatiei lor.  Acest moment declanseaza toata povestea si este o premiza puternica. In acelasi timp, mi-a placut sa lucrez in locatiile din Brasov si imprejurimi. E o zona spectaculoasa vizual, foarte potrivita ca fundal pentru aceasta mini-serie.

marineci-Valea_Muta-Marian_Crisan__3___Medium_.jpg
Foto: Adi Marineci

In ce a constat documentarea pentru acest proiect (pentru stilistica filmului sau pentru temele pe care le abordeaza)?

Mini-seria nu se doreste a fi citita strict intr-o cheie realista sau sa atace probleme sociale. Scenariul urmareste indeaproape personajele, la nivel intim. Din punct de vedere stilistic asta m-a interesat mai mult. Emotiile, pulsul personajelor, chipurile lor. Cred ca ce e interesant in Valea Muta e ca atinge mai multe genuri si teme. Se discuta despre adolescenta, despre sexualitate, despre familie. Pe langa povestea adolescentilor si investigatia crimei, exista o intreaga tesatura de intrigi secundare care creaza o textura foarte interesanta si, sper eu, emotionanta.

Care a fost cel mai dificil moment din cele 48 de zile de filmare?

Cred ca secventele in care s-a tras cu arma au fost pline de adrenalina pentru toata lumea din echipa.

marineci-Valea_Muta-Marian_Crisan__Medium_.jpg
Foto: Adi Marineci

Cum ai descrie atmosfera?

A fost o filmare sustinuta, alerta. Atmosfera a fost foarte buna. Am lucrat cu o echipa excelenta, cladita cu grija. La filmari e ca la fotbal, antrenorul fara o echipa buna nu prea are ce face.

La ce sa ne asteptam pana la finalul celor 4 episoade?

La tensiune. La momente emotionante. La secvente pline de adrenalina.

marineci-Valea_Muta-Tudor_Mircea__Marian_Crisan__Medium_.jpg
Tudor Mircea, Marian Crisan. Foto: Adi Marineci

Pentru Theodor Soptelea si Vlad Balan este prima data cand fac film. Ai lucrat diferit cu ei fata de restul actorilor?

Ambii sunt foarte talentati si am simtit asta inca din probele de casting. Actorii de film au ceva ce nu se poate explica in cuvinte. Camera ii iubeste. Sunt fotogenici. Cred ca si Theo si Vlad au asta. Nu am lucrat diferit cu ei. I-am incurajat tot timpul sa aiba incredere in instinctele lor, sa simta si sa nu rationalizeze prea mult.

O poveste funny de la filmare

In timpul unei filmari undeva la marginea unei paduri, pregateam un set unde urma sa aiba loc o secventa de actiune. Dupa ce secventa a fost repetata de mai multe ori si toata lumea era concentrata la maxim, pe marginea drumului au inceput sa apara niste oi, tot mai multe, pana cand intreg setul a fost ocupat de o turma mare de oi urmata de un cioban foarte calm. Ne-am privit intre noi nedumeriti  si am hotarat sa asteptam trecerea turmei. Nu ne puteam opune acestui moment mioritic. Dupa ce au trecut oile am repetat din nou scena si am filmat. A mai trecut un caine, dar am inceput sa filmam.

marineci-Valea_Muta-Vlad__Marian__Theodor__Medium_.jpg
Vlad Balan, Marian Crisan, Theodor Soptelea. Foto: Adi Marineci

Obisnuiesti sa te uiti la seriale? La ce?

Ma uit destul de rar la seriale. Ultimele pe care le-am vazut sunt River si Stranger Things. Imi plac si sitcomurile bine scrise. Ma uit in ultima perioada la unul numit Grace and Frankie.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje