Ieri glorii, azi ruine. Zece cinematografe din Bucuresti care au fost desfiintate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul putea fi numit cu usurinta inainte de 1989 capitala cinematografelor. In anul 1970 existau 63 de unitati cinematografice, iar in anul 1983 erau 93.

Astazi, lumea se duce la Movieplex sau la alte malluri, si putini mai stiu de cinematografele care erau pline pe vremuri. Asa ca ne-am gandit sa facem un arc peste timp si sa vedem ce s-a intamplat cu fostele glorii, actualele ruine ale Bucurestiului.

Cinema Gloria

Cinematograful Gloria era in anii comunismului principala atractie a cartierului Titan. Cinematograful a fost construit in cadrul unui complex comercial cu acelasi nume.

In prezent, complexul se afla in paragina, insa Primaria Sectorului 3 se lauda ca acesta va deveni un centru cultural. Speram ca asa va fi.


Sursa

Cinema Floreasca

Un alt cartier cu un cinematograf celebru a fost Floreasca, considerat inainte de revolutie (dar si acum) un cartier select. Dupa revolutie, Cinematograful Floreasca a fost desfiintat si a avut mai multe atributii.

In fostul Cinemascop gaseam pana de curand Kristal Glam Clab, iar acum a fost deschis Biavati Events.


Sursa
 

Cinema Melodia

Urmatorul pe lista cinematografelor care au fost transformate in cluburi se numara Cinema Melodia, actualul Club Bellagio de la intersectia Lizeanu cu Stefan cel Mare.

Situat la parterul unui bloc, Melodia era considerat unul dintre cele mai selecte cinematografe din Bucuresti.


Sursa

Cinema Bucuresti

Cinema Bucuresti, cel mai vechi cinematograf din Bucuresti, se afla pe un bulevard plin de cinematografe, Regina Elisabeta.

Din pacate, acesta nu mai functioneaza din 2004, iar intrarea lui a fost acaparata de un butic de cartier.


1925 - pe atunci, Cinema Trianon - sursa


Sursa

Cinema Festival

Mai jos de Cinema Bucuresti este fostul Cinema Festival, transformat in restaurantul-cabaret Regina. Norocul (daca putem spune asa) e ca fatada cladirii a fost vopsita de cateva ori in ultimii ani si nu arata ca celelalte cinematografe lasate in paragina.


Sursa

Cinema Favorit

Cinematograful Favorit a fost in atentia presei in ultimii ani datorita proiectelor care doreau sa il transforme intr-un mall cultural. Aflat in Drumul Taberei, Favorit a ramas tot in paragina, cu toate ca a fost o stea in timpul comunismului.


Sursa

Cinema Lira

Cum fiecare cartier avea cinematograful sau, nici 13 septembrie nu facea exceptie. Lira, micutul cinema de pe Calea 13 septembrie 126, a ajuns azi o ruina.


Sursa

Cinema Dacia

Cinema Dacia, fost Marconi, fost Alexandru Popov, a fost construit in 1930, fiind principala atractie a cartierului Grivita. In 2006, cladirea a fost retrocedata, insa nici pana astazi nu s-a intamplat nimic cu ea.


Sursa
 


Sursa

Cinema Vergu/Munca

Cu siguranta stiti clubul "Million Dollars" de la Muncii. Pe vremuri, in cladirea construita in 1936, era cinematograful Vergu. Mai apoi, comunistii l-au denumit "Munca".

In prezent, cladirea arata destul de rau, insa nimeni nu s-a gandit sa o restaureze.


Sursa


 

Cinema Doina

Pe strada Doamnei cea plina de poveste era pe vremuri Cinema Doina, actuala Terasa Doamnei, un restaurant cu specific romanesc. O soarta ceva mai buna fata de celelalte cinematografe.


SursaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje