Filme la care sa nu te uiti cand esti deprimat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Vremea de afara ne da tot felul de senzatii si ganduri sumbre. In acelasi timp, e numai buna pentru uitat la ceva.

Din multe puncte de vedere, mood-ul e perfect pentru urmatoarele filme, dar sunt totusi de evitat daca simtiti ca aveti tendinte meditativo-psihotice. Filme care ne indeamna la introspectii, ne creeaza zbucium si ne intristeaza profund - top filme cu sinucigasi.

Joachim Trier (a.k.a regele depresiei) e reprezentat in aceasta lista de Oslo 31 August, unul din filmele nostre preferate din 2011 si un debut extraordinar pentru acest regizor tanar. Filmul, de o sinceritate cutremuratoare, dureros de tacut si inspaimantator de empatic, e reflexia brutala a unei generatii.

Gegen die Wand este filmul nostru preferat de la Fatih Akin. E o poveste care prezinta diferite parti ale realitatii turcilor care traiesc in Germania, prinsi intre traditie si dorinta de eliberare de constrangerile impuse. Aceasta ruptura e ilustrata prin Cahit, care a renuntat la tot ce inseamna traditie si conventie dupa moarte sotiei lui,  dependent de droguri, alcoolic cu tendinte sinucigase si Sibel, o tanara prinsa intre dorinta de a-si multumi parintii si dorinta de libertate. Sibel gaseste in Cahit un alibi ca sa nu mai fie nevoita sa stea cu ai ei, dar in momentul in care cei doi ajung impreuna iese la iveala un foc impresionant, o pasiunea descrisa cu asa o maiestrie regizorala ca ne inghite si ne seduce si pe noi. E un film puternic, plin de contradictii care ne irita minunat.

Un alt film norvegian, Den brysomme mannen al lui Jens Lien e ilsutrarea perfecta a tendintelor cinematografului scandinavic, absurd, minimalist care ilustreaza tezist inutilitatea existentei. Un barbat ajunge, dupa ce se sinucide aruncandu-se in fata metroului, intr-un oras in care mancarea nu are gust, totul este oranduit perfect, nu exista durere, dar nici alegere.

The Virgin Suicides, debutul regizoral al Sofiei Coppola, descrie poetic patru surori misterioase, dintr-o familie stricta, prin ochii unor baieti care devin obsedati de ele. Sunt un cumul de jocuri, manipulare, atractie, frumusete, dorinta si trisitete. Filmul dezbate, prin mai multe opinii, motivul pentru care s-au sinucis.

Wristcutters: A love story nu are aceeasi profunzime ca celelalte filme din lista. E o alegere light, tip Sundace. Povestea se desfasoaraintr-un oras- peron al celor care s-au sinucis. Zia si Mikal se intersecteaza si spera ca impreuna vor prinde un tren caresa-i duca intr-un loc mai bun.

 

 
1 comentariu

Filme la care sa nu te uiti cand esti deprimat
C.
#1 -

În plus

Joakim Trier e cel mult prințul depresiei, Lars von Trier e regele. Cum de nu e Melancholia pe lista asta?

Ar mai fi de menționat și filme asiatice aici, de exemplu filmele mai vechi ale lui Sion Sono, în frunte cu Suicide Club (2001).

Iar cel mai deprimant film este, zic eu, un documentar: Dreams of a Life, regizat de Carol Morley în 2011. Citez de pe wikipedia: Filmul spune povestea lui Joyce Carol Vincent, al cărei trup în descompunere a fost găsit în apartamentul ei în ianuarie 2006. Murise în decembrie 2003, înconjurată de cadouri de Crăciun și cu televizorul pornit.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje