Filme despre femei, regizate de femei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

O crtitica dintotdeauna la adresa Hollywood-ului este despre personajele lor feminine. De multe ori cu o personalitate cu o singura dimensiune, definite de felul in care arata. E greu sa vezi in ele femeia, feminitata si chiar, persoana. Barbatii domina cinematografia, ca regizori, scenaristi si asta nu ajuta, deorece este cu adevarat complicat sa portretizezi complex si complet sexul opus.

Desi in minoritate si mai mult in cercuri indie, filmele facute de femei ofera o preceptie mai aprofundata a personalitatii feminine, poate cu mai multe defecte, cu o senzualitate nesigura, cateodata mai incomod de empatizat, dar cu siguranta autentic.

1.jpg
Scena din An Angel at My Table

O lista de filme ghidate de personaje feminine genuine (si regizate de femei).

Daisies – de Vera Chytilova

Acest film  avant-garde  din Cehia, este despre doua fete care decid sa faca tot felul de glume. Imbina comedia neagra cu absurdul, nihilismul si dadaismul, aratand la fel de excentric precum protagonistele. E probabil cea mai buna si artistica evadare feminina pe ecran si un film de cult favorit.


An Angel at My Table - de Jane Campion

Jane Campion este probabil una din cele mai faimoase regizoare. Biografia ei despre Janet Frame arata cum societatea a inteles prost paleta de emotii feminine. Janet a fost diagnosticata incorect cu schizofrenie, traind ani de zile intr-un spital de nebuni, supusa la peste 200 de tratamente cu electrosocuri, cand nu era nimic in neregula cu ea, in afara unei  timiditati exceptionale.


Cleo from 5 to 7 - de Agnes Varda

Un clasic nouvelle vague care urmareste in tmp real o tanara cantareata, cat asteapta pana la 6 30 sa afle rezultatele unor analize pentru confirmarea diagnosticului de cancer. Un film existential din 1962 menit sa deconstruiasca ideea de casnica.


Wendy and Lucy - Kelly Reichardt

Un film umanist inspirat din ‘Vagabond’ de Agnes Varda. Amandoua filmele spun povestea unei femei fara casa si a vulnerabilitatii ei fata de societatea care nu o respecta. Lucy, cainele ei, este singurul care o vede ca pe o fiinta umana.


We Need to Talk About Kevin - de Lynne Ramsay

Chiar daca titlul se refera la Kevin, care comite un masacru in liceul lui, personajul principal e de fapt mama lui. Un zbucium matern spus cu maiestrie despre o tema incomoda: ar trebui ca dragostea neconditionata fata de copii tai sa accepte orice gest?
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje