Festivalul de film Pelicam 2016 prin ochii fotografei Andreea Retinschi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In perioada 16-19 iunie am mers la Tulcea la Pelicam - Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni. Pentru noi a fost a treia oara.

Ce nu se vede in cronici, recenzii, articolele de festival este acea stare de vacanta-tabara-workshop, in urma careia te intorci schimbat.

Te-ai mai apropiat de niste oameni pe care, pana la momentul respectiv, ii salutai politicos pe la diverse evenimente, ai mai vazut niste documentare care au pus ceva seminte in modul tau de a percepe lumea, te-ai autoanalizat in timp ce criticai cu superioritate cliseele unui film despre planeta care e pe moarte.

Toate acestea + sentimentul ca esti departe de casa + Dunarea + borsul de peste si discutiile pana dimineata te schimba, fie ca vrei, fie ca nu.

Dincolo de filmele vizionate si premiate - despre care am scris aici, ramai cu interactiunile cu oamenii din industria cinematografica, a modei, mediului, jurnalismului, cu gustul de Autan, cu ceaunul de mamaliga si mujdei de usturoi cu peste de la petrecerea anuala pe malul lacului Somova, discutii in contradictoriu.

Un jurnal ilustrat cu fotografii de Andreea Retinschi

Hop, esti la petrecere, intr-o gradina superba, cu luminite in copaci, se strica boxele, vin tipii de la orchestra din Belgia si improvizeaza cu tobe, trompete, trombon, cei din public se pot alatura, toata lumea danseaza.

Apoi te asezi langa foc, ciocnesti o palinca si mai schimbi doua vorbe cu un invitat din nu stiu ce tara, oamenii-s deschisi atat cat trebuie, astfel incat sa nu te simti strain daca vrei sa stai de unul singur sa privesti apusul.

Pelicam e starea de spirit in care rememorezi toate momentele importante din viata ta, te revolti pentru nedreptatile din lume, plangi la filme despre oamenii exploatati la locul de munca, suferi alaturi de femeile acelea din India care castiga 8 euro pe luna si abia daca au voie sa mearga pana la toaleta.

Pelicam se metamorfozeaza in fiecare an prin energia puternica a voluntarilor si a oamenilor din organizare care trag de ei pana la epuizare.

Pelicam e atunci cand o vezi pe fetita de anul trecut, Maria, care vorbeste fluent romana si franceza (se descurca si in engleza), ca-ti sare in brate, te strange tare si-ti zice "Mi-a fost dor", apoi topaie toata petrecerea si vorbeste cu toata lumea.

Pelicam a atunci cand ne inghesuim cu totii si infulecam mamaliga aia proaspat scoasa din ceaun, punem din plin usturoi si turnam sosul acela picant din tava, folosindu-ne de o farfurie de plastic.

Si ar putea sa dureze la nesfarsit pentru ca pe masura ce vorbesti despre el, despre tine si despre lume apar noi perspective si abodari. E un festival-simbol-statement care ne e drag. In inima. Si-o sa ne fie dor pana in 2017.

Stare de Pelicam, intr-o fotografie de pe pagina lor de facebook:

Pana atunci, puteti viziona filmele castigatoare la cinema Elvira Popescu in perioada 1-3 iulie, dupa cum urmeaza:

Vineri, 1.07.2016

19.30 – BEHEMOTH (Franta/China, 2015, 90 min.) – Marele Premiu

21.30 – POACHED (Marea Britanie, 2015, 90 min.) – premiul special al juriului

Sambata, 02.07.2016

19.30 – BIRD STRIKE (Olanda, 2015, 25 min.) – caatigatorul competitiei de scurt-metraje (intrare pe baza oricarui alt bilet de la Retrospectiva)

20.30 – THE BABUSHKAS OF CHERNOBYL (Ucraina/SUA, 2015, 72 min.) – caatigator Black Sea Docs

Duminica, 03.07.2016

19.30 – DELTA DUNARII SOUNDTRACK – reportaj audio realizat in cadrul workshop-ului de jurnalism radio in colaborare cu Organizatia Internationala a Francofoniei – 30 min. (intrare libera)

20.30 – POVERTY, INC. (Marea Britanie/SUA, 2015, 91 min.) – caștigator Fresh Perspectives

Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.

Mai multe fotografii aici.

Si aici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje