Fanfara inedita: cinci muzicieni care folosesc instrumente de jucarie si alte surprize la Pelicam 2016

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni – Pelicam va avea loc intre 16 si 19 iunie la Tulcea.

Timp de patru zile, vor avea loc peste 30 de proiectii in premiera nationala, in prezenta mai multor regizori, producatori si protagonisti din toate colturile lumii.

Copiii si adolescentii din Tulcea sunt, si in acest an, in vizorul Pelicam. Cinci tineri tulceni coordonati de criticul de film Ileana Birsan vor juriza competitia Fresh Perspectives din cadrul Pelicam 2016, iar cei mai mici vor fi rasfatati cu un concert inedit al unei fanfare belgiene, dar si cu o “calatorie” prin cosmos, ghidata de Observatorul Astronomic de la Bucuresti.

Program special pentru copii

Primele doua zile de festival, 16 si 17 iunie, sunt dedicate copiilor. Joi, 16 iunie, incepe festivalul cu proiectii pentru copii, dar si cu o surpriza pentru ei care vine tocmai din Belgia.

Le Jouet Musical / Cutiuta Muzicala este o fanfara inedita formata din cinci tineri muzicieni care folosesc instrumente de jucarie precum trompete de jucarie, mini-pian, mini-chitari, sunete de bicicleta, de vacute, rate si alte animale pentru a reinterpreta melodii de jazz, folk sau chiar rock.

Cu ajutorul celor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, vineri dimineata copiii de peste 7 ani vor fi plimbati virtual. Dupa un tur al cerului vizibil de pe Terra, vor merge pe Luna.

Elevii prezenti vor face o calatorie contra cronometru printre planete si satelitii lor, dupa care vor ajunge la marginea sistemului solar. Prezentarea are loc vineri, 17 iunie, la teatrul Jean Bart din Tulcea.

Competitia Fresh Perspectives revine in acest an la Pelicam cu o selectie de filme care desfac in bucati realitatea din jurul nostru si o pun la loc dintr-o perspectiva mai prietenoasa cu mediul. Documentarele selectate vor fi proiectate in premiera nationala:

“Urban Tides” (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda) ne arata cum se poate transforma un fost santier naval intr-un spatiu comunitar unde toata lumea poate invata sa traiasca in armonie cu natura. Regizoarea Simone Eleveld si initiatoarea proiectului De Ceuvel, Cynthia Mooij, vor fi prezente la proiectie.

“Poverty, Inc” (r. Michael Matheson Miller, 2015, SUA) arata cum ajutorul umanitar din Africa s-a transformat intr-o afacere de miliarde de dolari care ii ingroapa si mai tare pe africani in saracie si dependenta fata de actiunile caritabile.


“March of the White Elephants” (r. Craig Tanner, 2015, Brazilia/SUA/Africa de Sud) demonteaza ideea larg raspandita conform careia organizarea Cupei Mondiale ofera beneficii tarilor gazda. In schimb, demonstreaza ca FIFA este un parazit modern ce abuzeaza tarile iubitoare de fotbal.

“Digital Food” (r. Martijn Kieft, 2015, Olanda) incearca sa afle cum va arata mancarea viitorului, pe masura ce ne apropiem de sfarsitul combustibililor fosili de care depinde hrana noastra.

De asemenea, competitia Fresh Perspectives cuprinde unul dintre documentarele din Focusul Pelicam 2016 despre industria modei. “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) urmareste traseul designeritei Reet Aus care are un plan ambitios de a schimba viziunea in industria modei.

Reet va fi prezenta la Pelicam si veti putea discuta cu ea.

Competitia Fresh Perspectives va fi jurizata si in acest an de cinci adolescenti din Tulcea, coordonati de Ileana Birsan, jurnalist si critic de film, in prezent initiatoare de cursuri si ateliere de educatie cinematografica pentru elevi.

Competitia de documentare scurte din acest an cuprinde o selectie de noua filme, din opt tari, din Franta pana in Brazilia.

Printre acestea, se numara singurul documentar romanesc din competitia Pelicam 2016 – “Pastratorii de Rost” – film proiectat in premiera mondiala. Tot in cadrul competitiei de scurt-metraje, va fi proiectat “Som Pastor” (r. Borja Calvo, 2015, Spania), un film emotionant despre un baietel de 11 ani care, la 4 ani, si-a rugat parintii sa-i ia o gaina. Au urmat iepuri, papagali, oi, arici, capre... Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului.

Juriul competitiei de scurt metraje este format din:

  • Heinz Hermanns, fondatorul festivalului de scurt-metraje Interfilm, de la Berlin. Este, de asemenea, co-fondatorul si directorul festivalului de scurt-metraje „Going Underground“, care are loc in metrourile din Berlin si, din 2011, si in metrourile din Seul, Coreea de Sud.
  • Luiza Vasiliu, jurnalist, editor coordonator al revistei de cultura Scena9.
  • Séverine Lenglet, realizatoare de film de origine franceza, stabilita la Berlin. Coordoneaza proiecte transeuropene, cu focus pe probleme sociale legate de migratie, diversitate si democratie.
Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje