EducaTIFF: cel mai complex program de până acum, pentru copii, adolescenți, părinți și profesori!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Copii, tineri, părinți, bunici și cadre didactice sunt așteptați, începând cu 31 mai, la o nouă ediție EducaTIFF, programul de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Programul include 14 proiecții de film și șapte ateliere, structurate pe diferite categorii de vârstă, preșcolarii având rezervate 2 proiecții de scurtmetraje animate, non-verbale, care nu necesită traducere. Părinții și profesorii au, în premieră în EducaTIFF, propriul atelier de educație digitală și o proiecție specială, ambele tratând teme importante în educația tinerilor. 

Toate filmele de lungmetraj și scurtmetraj selectate în secțiunea EducaTIFF sunt prezentate în premieră în România. Calupul de scurtmetraje animate recomandat (mai ales) preșcolarilor a fost realizat cu sprijinul partenerilor de la Black Movie - International Independent Film Festival - Geneva și include animații care scot în evidență teme foarte diverse, din culturi foarte diferite, fiind produse de Finlanda, Coreea de Sud, Africa de Sud, Egipt, Marea Britanie, Lituania și Rusia.

Pentru elevii din clasele mici filmele cele mai potrivite sunt Rocca (8 ani+), o producție germană despre o puștoaică extrem de carismatică și inventivă, care le va aminti celor mari de Pippi Șosețica, și Vacanța mea extraordinară cu Tess (9 ani+), o sensibilă și amuzantă poveste despre cum să-ți creezi propriul „antrenament de singurătate”. La categoria de vârstă 12 ani+, printre recomandări se numără multi-premiatul film canadian Colonia și animația daneză Ninja în pătrățele, comedia care îmbină un atac asupra consumerismului, cu bullying-ul și cu vendeta personală a unui antic războinic japonez. Adolescenții (15 ani+) au parte de două propuneri îndrăznețe: Noi, coioții (producție a Franței, dar vorbită în engleză) și Dispariția. Coioții vin să le pună liceenilor o întrebare terifiantă: crezi că ești în stare să dai piept cu viața, de capul tău, atunci când termini școala? Dispariția (titlu original Knives and Skin) e filmul american din selecție, însă nu e nici pe departe genul de film american de pop-corn, ci un urmaș demn al celebrului Twin Peaks, care îi invită pe tineri să guste din ceea ce înseamnă cinema-ul de autor. Părinții și profesorii sunt bineveniți la toate proiecțiile EducaTIFF, însă în mod special pentru ei programul include documentarul elvețian Unde ne e locul? / Where We Belong.

Proiecțiile EducaTIFF sunt urmate de discuții libere pe temele prezentate pe ecran, cu scopul de a încuraja dezvoltarea limbajului cinematografic, moderate de Daniel Iftene, cadru didactic al Facultății de Teatru și Film și Raluca Bugnar, selecționer EducaTIFF. Copiii și adolescenții sunt invitați să scrie sau să filmeze cronici cu care să participe în Competiția Tineri Critici de Film, în cadrul căreia va fi acordat câte un premiu la fiecare categorie de vârstă: preșcolari și ciclu primar, gimnaziu, liceu.

Atelierele acoperă, de asemenea, toate categoriile de vârstă: copiii de 6 ani+ pot participa la atelierul de animație susținut de Janis Aussel din Franța sau la cele de desen în pastel, realizate de talentatul Paul Mureșan.

Cei de peste 8 ani sunt așteptați la atelierul de filosofie pentru copii susținut de Mihaela Frunză, iar adolescenții pot alege fie atelierul de artă cinematografică 3D cu Șerban Rareș Pop, fie pe cel de actorie și storytelling cu actrița Alina Șerban. Pentru părinți și profesori sunt recomandate atelierul de educație digitală susținut de Asociația Digital Lives, dar și proiecția documentarului Unde ne e locul?, de duminică, 2 iunie, la care vor participa regizoarea Jaqueline Zund și psihologul Domnica Petrovai pentru o discuție pe tema divorțului și a felului în care cei mici gestionează astfel de situații. Proiecția filmului Noi, coioții și atelierul de animație cu Janis Ausell sunt prezentate sub egida Focus Franța, ca parte din Sezonul România-Franța 2019 la TIFF.

Accesul la toate cele șapte ateliere este liber, în limita locurilor disponibile, și se face pe bază de înscriere la adresa educatiff@tiff.ro. Biletele la proiecțiile de filme EducaTIFF costă 12 lei și pot fi cumpărate online (de aici: https://bit.ly/2YHblaS) sau de la casieriile TIFF. Cadrele didactice și adulții care însoțesc grupuri de de minim 5 copii beneficiază de acces gratuit, pe bază de rezervare la educatiff@tiff.ro. De asemenea, pe bază de rezervare și în limita locurilor disponibile, au acces liber școlile speciale, instituțiile de învățământ din mediul rural și centrele de plasament. 

Detalii program.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje