Cum a fost la ShortsUP Musicology - dialog intre muzica si cinema

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Sala Radio. 27 februarie 2016. Ziua in care am mers la ShortsUP Musicology, un eveniment care aduce in prim-plan dialogul dintre muzica si cinema.

Ziua in care filmele mute au fost insufletite de orchestra. Ziua in care am vazut o selectie de filme, gandita atat de bine, incat firele narative au comunicat intre ele.

Nu de putine ori, aveai senzatia ca filmul pe care il vezi e un raspuns al celui anterior. Cum ziceam, cuvantul cheie al acestui eveniment este "dialog".

Highlightul serii a fost, fara indoiala, Orchestra Symphactory condusa de dirijorul Daniel Jinga care a creat live, coloana sonora a unei colectii de scurtmetraje romanesti timpurii.

Printre scurtmetrajele care au prins viata sub bagheta dirijorului se numara Haplea (r. Marin Iordan, 1927), cel mai vechi film de animatie romanesc pastrat in Arhiva Nationala de Film, dar si Bucuresti, orasul contrastelor (r. Kurt Wesse, Paul Calinescu, 1936), un documentar despre viata sociala a capitalei interbelice.

Orchestra a adus zambete, i-a facut pe oameni sa aplaude, grimasele dirijorului (care traia intens fiecare moment) au starnit simpatia oamenilor din sala.

La French Can Can-ul lui Offenbach am avut cele mai puternice aplauze, momentul potentand comicul de situatie din film. Am ascultat si Rossini - William tell (Final).

A doua parte a programului ShortsUP Musicology a fost un tribut adus filmului musical contemporan si o serie de scurtmetraje in care ritmul si miscarea au fost in prim-plan.

Din preferatele noastre fac parte:

Cadoul (r. Gabriel Robertson, Marea Britanie, 2015)
La aniversarea varstei de 11 ani, un baietel primeste cadoul care-i va schimba complet viata. Cu final delicios care a avut printre cele mai puternice aplauze.

Castigator la Sapporo International Short Film Festival,

Maria Balabas: Lumi Invizibile (r. Franz Galo, Franta/Romania, 2015)
Radiografia sentimentelor pe care le produce muzica. Intr-un cadru feeric. De o sinceritate brutala si autentica.

Inainte de stingere (r. Shawn Christensen, SUA, 2012) Castigatorul unui Oscar pentru scurtmetraj, o poveste emotionanta care extrage tot ce-i mai bun din farmecul filmelor newyorkeze. Richi isi intalneste pentru prima data nepoata in varsta de 9 ani si descopera ce ratase toata viata.


Foto: Iulian Alexandru Popa

Pe locul intai s-a aflat, fara doar si poate, Poveste din West Bank (r. Ari Sandel, SUA, 2005) Un soldat israelian si o casierita palestiniana se indragostesc in ciuda tuturor oprelistilor. A castigat Oscarul pentru film scurt in 2005.

Si inca ceva, extras din film:

Cum se numeste locul in care arabii si evreii traiesc in pace?

...

Beverly Hills!

Inca puteti achizitiona bilete de la intrare pentru aceasta seara. De la ora 19:00 la Sala Radio.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje