Cum a fost la Festivalul International de Film Pelicam de la Tulcea 2015 - despre mediu si oameni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Aflat la cea de-a patra editie, Festivalul International de Film documentar Pelicam a avut loc in perioada 11-14 iunie la Tulcea. 

Am fost si anul trecut, si-am trecut prin stari asemanatoare: ne-am emotionat la Au bord du monde, am dansat pana dimineata la petrecerea de pe malul lacului Somova, am alergat de la un film la altul, ne-am alergat si cu tantarii, am baut cafeaua pe faleza si-am cantat cu Baba Zula. Asta asa, ca sa intram in atmosfera printr-o retrospectiva, ca tot a fost Mercur retrograd.

Inapoi la experienta din 2015. Ne-am urcat in autocar cu acelasi sentiment de "am plecat in tabara cu clasa". Aici am cunoscut-o pe Maria, pustoaica de 9 ani care a devenit, in cele 3 zile, o prezenta memorabila pentru voluntari, regizori, producatori, jurnalisti din simplul motiv ca intra in vorba cu toata lumea si punea intrebari neasteptate. Vorbea perfect romana si franceza. Si nu se sfia sa se duca de la voluntari la ambasadori. Cu o naturalete dezarmanta.

 
In stanga Maria, in dreapta Vlad Catuna la Q&A

Tulcea. 3 zile de filme documentare.  Un workshop de jurnalism de radio. Cafeaua pe faleza. Regizori, producatori, protagonisti dornici sa dezbata si sa socializeze.

Cele mai importante cinci documentare de mediu din lume au venit din cinci colturi diferite ale lumii: Danemarca, Statele Unite, Malaezia, Columbia si Peru; alese din peste 300 de filme.


O parte a echipei de voluntari

Highlighturile noastre

Deschiderea de vineri l-a avut in prim plan pe Finding Gaston - Peru, un colaj culinar care a facut-o pe fetita din stanga mea sa exclame periodic "Da' imi ghiroaie stomacul de foame, nu mai pot sa ma uit, hai sa mergem", in timp ce sora ei mai mare ii facea semne disperate sa taca din gura.

Per total, a fost un film dedicat pasionatilor intr-ale artei culinare si bucatarilor, un omagiu adus preparatelor din Peru, o mandrie nationala exprimata prin povestea lui Gaston Acurio, insa fara a urma un fir narativ. Un lucru e sigur: a fost cel mai discutat si disputat film al festivalului, caci, oricat de diplomati am vrea sa fim, am observat-o pe sotia protagonistului (care nu este intervievata si nu vorbeste deloc in documentar) facandu-si selfie-uri in spatele lui Gaston cu un bucatar tinerel. Bravo baietii de la montaj.

Sambata ne-a atras atentia Hey Neighbour! - Turcia, regizat de Bingol Elmas - un film care vorbeste despre transformarea urbana. Complexul rezidential din districtul Ferikoy versus cartierul vechi Pasa care incearca sa ramana viu. #devazut

Am trecut si prin Cut off by Mountains, Connected with rivers din Rusia, cu regretul ca s-ar fi putut evidentia detalii cu adevarat relevante in cadrul povestii din Tofalaria - locul unde nu poti ajunge decat cu elicopterul, cel mai apropiat oras aflandu-se la la 300 km distanta. 


Directorul festivalului - Benjamin Ribout si Roxana Bucata (PR)

Sambata seara am fost la petrecerea devenita deja faimoasa pe malul lacului Somova, intr-un cadru de basm cu luminite in copaci, electro-swing, hamace - foc de tabara cu povesti si oameni din toate colturile lumii - puteti vedea mai multe poze la final.

Duminica ne-am revenit cu un film care ne-a uns pe suflet: Walking Under Water (Polonia / Malaezia) care vorbeste despre traditiile stravechi ale tribului Badjao. Regizoarea Eliza Kubarska a fost prezenta si ne-a povestit despre cum i-a gasit pe protagnisti si cat de impresionata a fost de cum se puteau scufunda minute intregi fara echipament. Au reusit sa fie atat de naturali in prezenta camerei de filmat pentru ca...nici macar nu stiau ce e aia. Filmul este un hibrid de fantezie, fictiune, realitate, misticism, carora li se adauga un vizual acvatic care iti ramane pe retina.

Dupa festivitatea de premiere, Piata Civica din Tulcea s-a umplut si s-a-mbracat in Robin and the Backstabbers care au venit cu al lor nou album Arhanghel'sk. Cu jobenul magic lui Robin si privirea aia ragusita, energia de paj jucaus a lui Fantana, Florentin cel misterios, Oigan cel rupt din basm, Radu cel zambaret si Vladimir zglobiul, dragul de el (care a dansat toata noaptea si la afterparty). S-a tipat si s-a dansat si-a fost bine.

...si-apoi am prins cel mai portocaliu rasarit de 5 dimineata pe faleza.

Membrii Juriului si Castigatorii

Competitia internationala de lung metraje documentare - 1500 euro
Dacian Ciolos - Romania (inginer agricol, fost comisar european pentru agricultura)
Farida Pacha - India (regizoare, producatoare si scenarista)
Andre Abreu de Almeida - Franta (organizatia internationala Tara Oceans)

Castigator: Good Things Await, Danemarca

...povestea lui Niels, un fermier danez de 79 de ani, unul dintre ultimii fermieri idealisti din Danemarca. El produce alimente de calitate apreciate de consumatori, dar si de cel mai bun restaurant din lume, Noma din Copenhaga. Tipul de agricultură pe care îl practica Niels este prietenos cu natura, un model nu foarte popular in randul autoritatilor care il ameninta că îii retrag licenta. Dincolo de asta, Niels este un batranel simpatic care a venit la festival si-a stat de vorba cu toata lumea.

Competitia Black Sea Docs - 3000 euro

Peter O'Brien - SUA (Festivalul de Film de Mediu de la Washington DC)
Petrut Calinescu - Romania (fotograf independent)
Dan Curean - Romania (om de televiziune si regizor)

Castigator: Tristia: A Black Sea Odyssey, Germania

...sau o calatorie de 5000 de km de-a lungul coastelor a 7 tari. De la Crimea in Caucaz, de la coasta nordic a Turciei si pana in Delta Dunarii. Cu detalii care te tin si te poarta in lumile pe care tanjesti sa le vezi candva.

Competitia Fresh Perspectives
Liceenii tulceni Tica Darie, Ana Maria Cozlov, Teodor Stanciu, Andreea Nicolau, Anton Mocanu, Ovidiu Balan, Clara Dinu.

Castigator: Seeds of time, SUA

...o calatorie personala si pasionala a fermierilor peruvieni pentru a salva singura resursa fara de care nu putem trai: semintele. In plus, efectele accelerate ale schimbarilor climatice afecteaza agricultorii la nivel global. Some things to think about.

Competitia internationala de scurt metraje - 500 euro
Alex Gavan -
Romania (performer de top in alpinismul de altitudine extrema)
Tom Wilson - Romania (regizor, jurnalist, DJ)
Andra Matzal - Romania (Think Outside the Box)

Castigator: Silent River, Mexic

...povestea unei tinere si a familiei sale care vor sa salveze raul Santiago, cunoscut sub numele de Raul Mortii. Timp de 40 de ani, deseurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate in Santiago.

Premii speciale: Wild Boar, Hey Neighbour!

Ponturi pentru urmatoarea editie 

  • De bifat neaparat Terasele Scorpionul si Ciuperca.
  • De luat in geanta Autan pentru petrecerea de la Malul lacului Somova.
  • Bors de peste de la Scorpionul - 10 lei.
  • De vizitat Acvariul din Tulcea (adica Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii) - 15 lei pentru un feeling ca in filmul Closer.
  • De mers cu vaporasul de 3 lei dus-intors.
  • De vazut rasaritul pe faleza.

In loc de final, va lasam cu pozele de la petrecerea de la malul lacului Somova. Cu foc de tabara, peste la gratar, mamaliga, mujdei de usturoi, dobrogene, palinca, vin de tara, hamace, libelule, jazz, lumanarele-n copaci. SI-asteptam 2016.


Sursa foto: Pelicam

Mai multe poze aici.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje