Controversate, proiectate ilegal: Top filme care au fost cenzurate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Traim intr-o generatie ceva mai desesibilizata cand vine vorba de pornografie artistica, filme care au content sexual explicit, sau care abordeaza subiecte care ne scot din zona de confort, incest, practici sexuale atipice, cruzime animala. Proiectam filme precum Love al lui Gaspar Noe, Idioterne al lui Lars Von Trier si, desi creeaza controverse, raman in cinema.

Urmatoarele filme, considerate mari succese artistice, nu au avut parte de aceeasi toleranta a audientei si au fost cenzurate, boicotate, retrase. O lista de filme care au fost cenzurate. 

Salo sau cele 120 de zile ale Sodomei, al lui Pier Paolo Pasolini 1975

Orgie, fetis, exploatare, tortura, filmul lui Pasolini e chinuitor, dar in acelasi timp te face sa nu te poti opri din a te uita la acest spectacol crud si visceral prin excelenta. Face apel la sindromul martorului si te trece printr-un carusel de sentimente, dezgust, ura, curiozitate, placere artistica, facandu-te sa te simti viu. Timp de 2 ore privesti cei patru fascisti bogati care rapesc 9 baieti si 9 fete si ii supun la diverse practici de un sadism cutremurator timp de 120 de zile. Filmul dezbate sexualitatea, abuzul de putere si fascismul ca adevarata anarhie.

Lolita lui Stanley Kubrick 1962

In ecranizarea romanului lui Vladimir Nabokov, Kubrick a fost nevoit sa faca multe compromisuri, lasand o mare parte din tensiuni care in roman sunt descrise explicit, la nivelul imaginatiei. Nimfeta cu sanii saltand il seduce pe profesorul de varsta mijlocie care se iubeste cu mama ei, dorind-o pe ea in secret. Datorita presiunii Legiunii Catolice a Decentei, regizorul e constrans in exploatarea potentialul erotic, spre deosebire de Nabakov. Abilitatea lui Kubrick il face sa gaseasca resurse artistice pentru a salva din sexualitate, dar nu putem sa nu ramanem curiosi de ce ar fi facut maestrul daca ar fi avut libertate.

 

Viridiana lui Luis Bunuel 1961, bazat pe romanul Halma, al lui Benito Pérez Galdós.

E considerat o capodopera, desi initial, nu e fost receptat atat de bine. Viridiana abordeaza subiecte precum relatii incestuoase, menage a trois incestuos, viol si a fost respins de guvernul lui Francisco Franco, dar fara succes, cum deja fusese la Festivalul de Film de la Cannes unde a castigat Palme d'Or. Cuvantul cel mai des folosit pentru descrierea lui e blasfemie.

 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje