Cele mai socante filme bazate pe fapte reale

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De multe ori, mentionarea faptului ca filmul pe care tocmai il vedem este ”bazat pe fapte reale” este mai degraba o gaselnita de marketing, pentru a vinde un film de mana a doua. Exista, insa, si multe filme puternice, bine facute si nuantate, a caror povesti inspirate din realitate ne fac sa punem altfel in perspectiva lumea in care traim. Noi am ales 5 dintre ele:

Christiane F (r: Philipp Felscherinow)

Christiane este o fata de 14 ani careia ii place David Bowie si descopera noile discoteci cool din Berlinul anilor 70. La 13 ani ia prima data heroina, iar la 14 face deja trotuarul ca sa aiba bani de droguri, la fel si majoritatea pustilor de varsta ei. Doi jurnalisti dau de ea la tribunal, unde aceasta depunea marturie intr-un proces si incep o serie de interviuri cu ea, care au ajuns intr-o carte ce vorbeste despre o intreaga generatie debusolata de adolescenti. Cartea a fost apoi ecranizata in 1981, filmul devenind cult in intreaga Germanie. 

christiane-f_2_large.jpg

Elephant (r: Gus van Sant)

Bazat pe masacrul de la Liceul Columbine, in urma caruia 13 persoane au fost ucise si 24 ranite, Elephant urmareste vietile catorva personaje care nu stiu ce ii asteapta. Intamplarea de la Columbine a starnit discutii aprinse in America despre controlul asupra armelor de foc, violenta din filme si jocuri video, internet si bully-ing. 

large_e1.jpg

City of God (r: Fernando Meirelles, Katia Lund)

City of God arata ascensiunea crimei organizate din Cidade de Deus, un cartier din Rio de Janeiro si functioneaza ca o lovitura in stomac. Familii sunt destramate, tineri promitatori devin criminali sau dealeri de droguri, iar multi dintre actori sunt chiar locuitori ai favelelor. O radiografie dureroasa a unui fenomen ce pare departe de a-si gasi un sfarsit.

3101_3.jpg

Zodiac (r: David Fincher)

Cazul criminalului în serie supranumit ”Zodiac” ramane si in zilele noastre nerezolvat, dar filmul se bazeaza mai mult pe investigatia minutioasa decat pe criminalul in sine. Un detectiv si un reporter incearca sa descifreze indiciile pe care le lasa in urma acest criminal, care a omorat mai multi oameni in anii '60 si '70 in California. Cazul ajunge sa-l obsedeze pe jurnalist pana in punctul in care isi pierde jobul si sotia.

zodiac-downey-gyllenhaal.jpg

The Bling Ring (r: Sophia Coppola)

Dupa 4 filme cu omoruri si violenta, trecem si la ceva mai light: un grup de adolescenti avizi de faima afla unde locuiesc vedetele lor preferate si prin diverse metode (nu foarte complicate) intra prin efractie in casele lor si fura bijuterii, haine, bani si ce mai gasesc pe acolo. Numele acestora au fost schimbate pentru acest film, dar cateva dintre victimele jafurilor au acceptat sa apara in film: Paris Hilton, de exemplu, a fost de acord ca cateva dintre secvente sa fie filmate in casa ei.

0a867cc0-b12b-0131-26b2-4a633161191e.jpgNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje