BUZZ CEE – a selectat 29 de filme din 16 tari in competitia oficiala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cea de a doua editie a Festivalului de film de la Buzau, BUZZ CEE, propune in competitie 29 de filme din 16 tari. Acestea au fost selectate pentru a concura in patru sectiuni competitionale BUZZ CEE.

Festivalul de film BUZZ CEE, care se va desfasura la Buzau, in perioada 4 – 9 iulie 2017, cuprinde o competitie internationala, cu scopul de a promova cele mai bune filme realizate de regizori din Europa Centrala si de Sud-Est. Sectiunile din cadrul competitiei sunt: lungmetraj, film documentar, scurtmetraj si film studentesc.

Din cele peste 1600 de filme inscrise in competitia BUZZ CEE, echipa de critici de film alcatuita din Florin Barbu, Cristi Marculescu si Bogdan Besliu a selectionat un numar de 29 de filme din 16 tari, care vor concura pentru trofeele festivalului. Castigatorii competitiei BUZZ CEE vor fi selectati cu ajutorul a 3 jurii internationale, alcatuite din profesionisti din industria de film din Europa.

Cele 29 de filme selectate provin din tari precum Serbia, Turcia, Cipru, Germania, Albania, Austria, Belarus, Croatia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Ucraina, Rusia, Grecia si Romania. Castigatorii competitiei vor primi trofeele BUZZ CEE – Long BUZZ (pentru categoria Lungmetraj), Short BUZZ (pentru categoria Scurtmetraj), Real BUZZ (pentru Film documentar) si Student BUZZ (pentru Film studentesc). Trofeele festivalului sunt pictate manual de actorul si artistul plastic Cristi Martin. De asemenea, castigatorii vor intra in posesia unor premii valoroase, constand in servicii de post-productie, oferite de Cinelab Romania.

Din lista filmelor de vazut in festival amintim:Ultima zi (Romania, 2016), lungmetraj regizat de Gabriel Achim, care spune povestea lui Adrian, un barbat dintr-un oras de provincie, hotarat sa devina calugar. Primarul, politistul si liderul Asociatiei Tinerilor Crestini din oras isi conduc prietenul pe drumul spre manastire. Primarul, regizor amator, se ofera sa filmeze calatoria. In realitate, insa, el are planuri secrete pentru Adrian.

Cutia de scrisori (Turcia, 2016), in regia lui BarısKırımselioglu, il are ca protagonist pe deja cunoscutul actor Ismail Demirci, celebru pentru rolul sultanului Murad, din faimosul serial turcesc Kosem, difuzat si in Romania. Actorul va fi prezent la Buzau si va participa la proiectie si la o sesiune de intrebari si raspunsuri cu publicul aflat la eveniment.

Regizorul Dimitri Athanitis propune Invizibil (Grecia, 2016), un lungmetraj care spune povestea lui Aris, un lucrator intr-o fabrica in varsta de 35 de ani. Acesta este concediat fara niciun avertisment si devine obsedat de ideea de a-si face singur dreptate. Pregatit sa isi puna planul in aplicare, se trezeste ca fosta sa sotie il lasa pefiul lor de 6 ani in grija lui.

Si filmul documentar este reprezentat de productii de calitate la BUZZ CEE.

Doar o rasuflare(Romania, 2016) exploreaza natura profund contradictorie a iubirii intr-o familie. Atat o calatorie de initiere, cat si o parabola teologica, filmul urmareste 7 ani din viata familiei Sicrea din Romania, aratand incercarile si necazurile lui Dobrin, care asteapta sa se intample un miracol pentru ca fetita sa sa se ridice din scaunul cu rotile. Pe masura ce ii vedem copiii devenind adulti, observam cum legatura sa stransa cu Dumnezeu influenteaza profund relatiile de familie.

Secondo me (Austria, 2016), in regia lui Pavel Cuzuioc, urmareste vietile de zi cu zi a 3 garderobieri care isi desfasoara activitatea in 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano si Opera din Odessa. Documentarul lasa in plan secund Opera si toate actiunile care se desfasoara pe scenele celebre si se concentreaza pe oamenii din echipa, aparent nesemnificativi, dar ale caror povesti de viata sunt incarcate de esenta.

Dintre scurtmetrajele prezente in acest an la BUZZ CEE, amintim Ultima sansa (Belarus, 2017), in regia lui Igor Vasilyev. Irisha, pasionata de calarie in varsta de 13 ani, se pregateste pentru spectacolul de ca isi nu stie daca poate face fata emotiilor si daca isi poate stapani calul. Antrenorul e experimentat, Pavel Pavlovich, incearca sa o ajute sa aiba incredere in fortele proprii si invinovateste calul pentru toate esecurile, promitand ca il va pensiona. Ingrijorandu-se pentru soarta prietenului sau credincios, Irisha ii cere antrenorului sa le dea o ultima sansa.

Alte filme prezente in sectiunea de scurtmetraj sunt: Fata trista (Ucraina, 2015), in regia lui Roman Kirichenko, Yokes (Belarus, 2015), inregialui Igor Osmolovski, Bafra: Stapanii Naturii (Turcia, 2016), in regia lui EvrimInci, VERY LONG PLAY VINYL (Rusia, 2015), inregialui Vladimir Mozorovsialtele.

Un film studentesc de la Universitatea de Stat de Cinematografie din Rusia, Cum fac un film despre bunica (Rusia, 2015)spune povestea de viataa Mariei Vladimirovna Sinitskaya, o bunica de nouazeci de ani, regizat de tanara  Anna Sinitskaya. Anna a decis sa pastreze amintirile bunicii si a facut un film experimental.

Tot din categoria filmelor studentesti atrage atentia un scurt documentar despre oamenii din spatele Teatrului Odeon din Bucuresti, in regia Verei Suratel: Se vede tot? Tehnic, nu, stati linistiti (Romania, 2016).

Aurelian Nica, Directorul Artistic BUZZ CEE si unul dintre organizatori, a declarat: ”Avem o competitie echilibrata, cu filme care acopera toate categoriile de public si ne bucura ca s-au inscris in competitie, si in acest an, foarte multe filme din foarte multe tari. Acest lucru ne arata ca BUZZ CEE isi indeplineste cu succes scopul de a promova si de a sustine industria de film din regiune. Asteptam, cu emotii mari, publicul in salile de cinema. Speram sa se bucure alaturi de noi de filme si sa aprecieze creativitatea si calitatea productiilor selectate. ”

Lista completa a filmelor participante in competitia BUZZ CEE 2017 este disponibila pe website-ul festivalului.
La fel ca la prima editie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi libera.
 

Pe aceeasi tema:


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje