Artisti de animatie, din afara studiourilor mari, care merita vazuti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Filmele Disney, DreamWorks, Pixar (acum parte din Disney) si anime-urile au devenit atat de pline de succes, incat look-ul lor a devenit un standard pentru animatie. Dar, intr-o arta atat de generoasa si diversa cum e animatia, exista artisti cu mult mai mult de oferit. 

Tomm Moore

Tomm Moore este un regizor de animatie cu mult potential din Irlanda, cu doar doua filme in portofoliu, ’The Secret of the Kells’ (2009) si ‘Song of the Sea’ (2014) - amandoua nominalizate la Oscar. Stilul lui este fara indoiala unul dintre cele mai inovatoare din prezent, folosind folclorul irlandez ca inspiratie

Sylvain Chomet

Prima animatie a lui Chomet ‘Les Triplets de Belleville’ (2003) l-au facut imediat o referinta in lumea animatiei. Al doilea lungmetraj, ‘L’illusionniste’ (2010), i-a confirmat talentul, fiind iarasi nominalizat la Oscar. Un stil vizual bogat in straturi, importanta muzicii si a sunetului in favoarea dialogului si un simt al comediei subtile, l-au transformat intr-un autor al filmului de animatie. 

René Laloux

In domeniul sci-fi al animatiei, René Laloux este de admirat. Regizorul francez (decedat in 2004) ne-a lasat trei lungmetraje. Cel care iese in evidenta este fara indoiala ‘La Planète Sauvage’ (1973): o poveste psihedelica facuta in colaborare cu Roland Topor, cu remarci subtile legate de rasism si razboi. Un adevrat film de cult clasic.

Adam Elliot

Din Australia, vine unul dintre cele mai frumoase exemple de stop motion. Adam Elliot si-a creat numele printr-o serie de scurtmetraje, castigand premiul Oscar cu ‘Harvie Crumpet’ (2003). Singurul lui lungmetraj, comedia neagra in tonuri gri, Mary and Max, a devit un cult favorit si daca aveti vreodata nevoie de catarsis, o sa va faca faca sa plangeti mai tare decat o pisica lasata in ploaie.

Don Hertzfeld

Stilul lui ar putea fi vazut ca fiind simplu, dar cu o filmografie cu 12 scurtmetraje, artistul independent de animatie de 39 de ani a castigat peste 250 de premii in festivaluri de film. Stilul suprarealist si absurd de povestitor a creat o baza de fani din intreaga lume, facandu-l unul dintre cei mai influenti artisti de animatie. Singurul lungmetraj, ’It’s Such a Beautiful Day’ (2012), a fost primit foarte bine, facandu-l sa castige titlul neoficial de ‘the master of stick figures’.

Alti artisti de mentionat si urmarit sunt Bill Plympton, Lotte Reiniger, Nina Paley, Yuriy Norshteyn si Henrik Selick.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje