Original vs. remake: The Italian Job

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa ce l-am vazut saptamana trecuta pe Michael Caine in dublu rol (la 35 de ani distanta) in cele doua Sleuth, azi tot pe urmele lui mergem, intr-un heist movie clasic: The Italian Job ('69) si remake-ul din 2003.

Originalul este un film englezesc din toate punctele de vedere: cu umor, cumpatat, ironic, "of valour and good faith". Este povestea unui hot care pune la cale (impreuna cu o banda de alti pungasi) o lovitura in valoare de 4 milioane de dolari in lingouri de aur in orasul Torino din Italia, profitand de aglomeratia provocata de un meci de fotbal si venind cu ideea creata de a manipula si bruia semnalul care dirijeaza semafoarele, astfel incat sa  impiedice actiunea prompta a politiei.

Remake-ul din 2003 ar trebui sa se numeasca The American Job, si pentru ca e un film american, dar si pentru ca "the Italian job" se intampla in primele 10 minute ale filmului si e doar pretextul actiunii care urmeaza, iar lovitura propriu-zisa are loc de fapt in Los Angeles.

Cele doua filme nu au prea multe in comun, dar sunt reusite fiecare in parte. Filmul englezesc are parte de caracterul flegmatic al lui Michael Caine, de prezenta umoristica a lui Benny Hill in rolul savantului tacanit si - cum altfel? - afemeiat si de una dintre cele mai bune urmariri cu masini (Mini Cooper), care a facut criticii sa aprecieze filmul ca fiind "cea mai grozava reclama la masini facuta vreodata".

Urmarea din 2003 complica putin povestea, aduce in prim plan si o prezenta feminina (expediata suspect de abrupt in original) in persoana lui Charlize Theron si un personaj negativ (Edward Norton, fermecator chiar si cu mustata de dandy). Se detaliaza si portretele personajelor secundare, foarte sterse in original, si se introduce elementul razbunarii ca motor principal al actiunii si diferentiator fata de original. Pastreaza insa, ca laitmotiv de legatura, Mini Cooper-ele ca personaje principale, ducand urmarirea cu masinute la nivel de secol 21: nu se renunta nici la motivul bruierii semafoarelor, la care se adauga, pentru ca atatia ani de filme de actiune si urmariri de masini ne-au mai invatat cate ceva, o urmarire cu elicopterul, una cu barca si o intrecere cu metroul.

Daca insa in filmul din '03 cursa de masini e doar o demonstratie maiastra de (product placement) sofat si de calitati ale buburuzelor de masini, la volanul carora stau Mark Wahlberg, Charlize Theron si Jason Statham, in elementul sau intr-un rol de sofer, urmarirea din filmul original e mult mai amuzanta si mai ironica, englezul ne-reusind sa se abtina sa faca misto discret de masinile italienesti, laudandu-se in schimb cu Mini Cooper-ele sale. Cursa din primul Italian Job duce masinutele pana pe acoperisul arenei Palazzo a Vela, apoi pe pista de test a fabricii Fiat Lingotto si chiar intr-o parcare plina de Fiaturi 1100 printre care se ascund cele trei Mini-uri naravase, in urma carora se ineaca si tusesc ca niste biete rable masinile politiei italiene (Alfa Romeo).

Concluzia noastra e ca fiecare dintre filme are ce-i lipseste celuilalt: originalul are umor si sarm englezesc (iar finalul atat de neasteptat ne face sa-l cam preferam celuilalt), iar urmarea are mai multe sentimente implicate (tradare, razbunare, un pic de romance) si nu e "just another heist movie". Nici unul dintre ele nu exceleaza totusi nici la capitolul scenariu, nici la cel al realismului (cel putin cel din '69 este hilar in felul in care cutiutele misterioase care bipaie ca niste extraterestri fac sa amuteasca semnalul camerelor de luat vederi din oras) si nici rolurile actorilor nu sunt teribil de ofertante.

Personajele principale raman insa, la fel de amuzante si ghiduse in '69 ca si in 2003, Mini Cooper-urile tricolore, pe care primul film le-a ajutat sa obtina aproape un status de "cult car"... impreuna, de altfel, cu toata urmarirea de masini din The Italian Job, dupa care se fac in continuare spoof-uri; vezi, spre exemplu, clipul Stereophonics Pick a Part That's New si reclama la Vodka Martini:

 .

The Italian Job 1969
f

Regie:
Peter Collinson

Cu:
Michael Caine
Noel Coward
Benny Hill
Raf Vallone
Tony Beckley
Rossano Brazzi
Margaret Blye
The Italian Job 2003
f

Regie:
F. Gary Gray

Cu:
Mark Wahlberg
Charlize Theron
Donald Sutherland
Jason Statham
Seth Green
Mos Def
Edward Norton

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje