Original vs. remake: Sleuth

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dintre toate seriile original - remake, cele doua Sleuth, 1972 si 2007, nu ar trebui vazute decat impreuna. Ambele fiind ecranizari ale unei piese de teatru din 1970 a scriitorului britanic Anthony Schaffer, mai au ceva in comun pe langa subiect: pe Michael Caine, care joaca ambele roluri principale - in 1972 unul, iar peste 35 de ani pe celalalt.

Mica poveste politista se desfasoara (ca la teatru) in decorul fix al unui conac luxos de la tara, unde scriitorul de romane politiste Andrew Wyke isi duce o existenta retrasa, in linistea pastorala, producand prolific noi best seller-uri politiste. Intre timp, mult mai tanara sa sotie isi face de cap in Londra cu in sarmant italian, Milo Tindle (fost Tindolini), si intreaga piesa de teatru este intalnirea, cat se poate de amiabila, doar suntem niste gentlemen, dintre cei doi domni, pentru a discuta si rezolva chestiunea nevestei: cine ramane cu ea si in ce conditii.

 .

Desi adaptari ale aceleiasi piese, cele doua filme nu sunt deloc asemanatoare. Primul, al regizorului Joseph L. Mankiewicz, pare o ecranizare fidela a piesei, cu dialoguri spirituale foarte elaborate, cu jocuri ale mintii si vorbei complicate, cu sarade si mistere explicate, ca in orice roman politist clasic, cu elocinta de detectiv. Al doilea e o adaptare mult mai retinuta fata de textul original, renunta la verbozitate in favoarea jocului psihologic.

Personajele si decorurile sunt construite si ele pe aceeasi opozitie flamboaiant/auster, jucaus/serios. Primul conac e un imens teren de joaca, plin de jucarii mobile si sonore, butoane si usite secrete. Al doilea conac este o vila ultramoderna, cu mobiler minimalist, unde privirea nu iti mai e atrasa de feeria de jucarii pentru oameni mari, ci de jocurile ambientale de lumini, de forme si umbre.

Nu trebuie sa intelegem ca primul Sleuth e o comedie, iar al doilea o drama. Niciunul dintre ele nu este lipsit de umor, doar ca intre ele sunt 35 de ani de rasete. Primul are mai mult umor de situatie, aproape slapstick, si de personaj, iar al doilea prefera umorul mai fin, de limbaj, cu foarte multe referiri la primul film (spre exemplu in Sleuth I Milo este frizer, iar in Sleuth II actor, dar Caine, pe care nu poti sa il vezi in alt film, ci practic intr-o continuare a povestii 35 de ani mai tarziu, se preface ca nu retine profesia lui Milo II si il numeste tot timpul frizer).

Desi mai discret si mai simplu in unele aspecte, remake-ul lui Kenneth Branagh din 2007 e din alte privinte mult mai abrupt, mai vulgar: curtoazia high class a disparut si i-a luat locul un limbaj modern direct, fara artificii metaforice, plin de "the F-word". Personajele nu mai sunt ludice si fals cabotine, nu se mai joaca respectuos, ca intr-un dans in care astepti randul partenerului. Acum  personajele sunt adversari violenti, dansul mortal se face cu un zambet parsiv si criminal pe fata.

Spre exemplu, introducerea in intriga primului Sleuth se face cu replica ironica "I understand you want to marry my wife", venind din partea lui Wyke. In al doilea Sleuth atacul il incepe Milo, mult mai lipsit de finete: "Are you gonna give Maggie a divorce?".

Actorii sunt excelenti in ambele filme: in cel din '72 in rolul scriitorului tomnatic joaca Laurence Olivier, iar in rolul lui Milo Michael Caine, atunci la varsta de 39 de ani. In remake-ul din 2007 Caine preia rolul scriitorului, iar in pantofii de clovn ai lui Milo paseste Jude Law (care de altfel a mai jucat un rol de-al lui Caine intr-un remake, Alfie, 1966 si 2004).

Atat de diferite si complementare sunt cele doua filme, incat noua ne este greu sa tragem balanta catre unul sau celalalt, asa ca am hotarat ca ne plac amandoua in mod egal, dar neaparat vazute impreuna, sau, mai precis, daca Sleuth I se poate considera un film complet, de sine statator, Sleuth II nu are o valoare prea mare fara primul.

Voua care Sleuth v-a placut mai mult?

s f2 comentarii

Original vs. remake: Sleuth
eh
#1 -

remake

simplu, remake-ul mi s-a parut mai bun (mai direct, mai concentrat, not a wasted moment) si m-a facut sa ma uit si la original - nu as fi facut asta daca le-as fi vazut in ordine inversa. a fost o surpriza ca un film cu doar 2 actori sa fie atat de ok.

Original vs. remake: Sleuth
classiq
#2 -

Comentariu nou

trebuie sa recunosc ca nu am vazut decat originalul. mi-a placut foarte mult subiectul, jocul actorilor (laurence olivier nu are cum sa te dezamageasca), filmul e foarte complex. prefer intotdeauna filmele clasice celor moderne (hai sa fim seriosi, cate remake-uri sunt mai bune decat originalele?), dar m-ati facut curioasa si o sa vad si varianta 2, dupa care revin cu o opinie mai avizata

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje