Istoria stelelor - Hollywood Walk of Fame

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La inceputul anilor '50 se simtea nevoia unei idei care sa improspateze urbanistic Hollywood-ul, iar unul dintre proiectele puse in practica in acea perioada a fost aceasta Cale a Celebritatilor, Walk of Fame, omagiind personalitatile care au dus Hollywood-ul pe culmile showbiz-ului. Initial se sugerase ca steluta sa reprezinte si o caricatura a fiecarei personalitati, dar ulterior s-au hotarat ca ar fi totusi mai simplu ca fiecare sa aiba doar numele pe steluta de teracota si bronz, o posibila inspiratie pentru aces model fiind plafonul salonului din Hotelul Hollywood, care avea odata pictate stele aurii cu nume de celebritati.

Walk of Fame s-a "lansat" cu 2500 de stelute "goale" (intinse pe 5,6 km), dintre care peste 1500 au primit repede nume in primul an si jumatate, ajungand la peste 2000 in 1994. Prima steluta a primit-o actrita Joanne Woodward pe 9 februarie 1960. Primul... catel care a primit steluta a fost Strongheart, pe numele sau adevarat Etzel von Oeringen, un ciobanesc german care a jucat in prima ecranizare dupa Colt Alb, in 1925.

Nu doar actorii si cantaretii pot primi stelute pe Walk of Fame, ci si alte personalitati din show biz: regizori, oameni din radio sau televiziune. De asemenea, nu doar persoane reale isi au numele acolo, ci si personaje fictive: Mickey Mouse (care a primit steluta in 1978, cand a implinit 50 de ani), Lassie, Rin Tin Tin sau broscoiul Kermit si Pasaroiul galben din The Muppets. Apropo de Mickey, si Disneyland are steluta, deoarece chiar si institutiile pot primi aceasta onoare (cu conditia sa aiba o istorie comuna cu Hollywood-ul de cel putin 50 de ani).

Categoriile in care poate fi inclusa o steluta sunt: film, televiziune, muzica, radio (categoriile originale) si spectacol (live theater/performance), categorie adaugata in 1984. La inceput multe staruri primeau cate o stea pentru fiecare categorie in care putea fi incadrata activitatea lor artistica si singura persoana care are 5 stelute (cate una in fiecare categorie) este Gene Autry, cowboy-ul cantaret.

star star star star star
sursa foto: wiki

Exista, natural, si cateva exceptii de la aceste simboluri, spre exemplu Disneyland are pe stea palatul Disney, iar astronautii Apollo XI au o luna plina. Steaua lui Muhammad Ali nu se afla pe jos, deoarece acesta a cerut "sa nu fie calcat in picioare", ci pe un perete al Teatrului Kodak

Cea mai recenta steluta de pe bulevard (cea cu numarul 2404, instalata pe 12 aprilie 2010) poarta numele lui Russell Crowe, care va fi urmat in curand (23 aprilie) de Mel Brooks.

In 2010 mai sunt programati la "instelare":
- la categoria film Colin Firth, Adam Sandler, John Cusack, Mark Wahlberg, Emma Thompson, James Cameron;
- la categoria muzica ZZ Top, Van Morrison, Bryan Adams, Ringo Starr, Roy Orbison (se pot primi stelute si post mortem, la cel putin 5 ani de la deces);
- la categoria spectacol Andrea Bocelli si fondatorul Cirque Du Soleil, Guy Laliberte.

star star
Russell Crowe la ceremonie, foto furnizate de Roimage

Daca va intrebati cum se primesc stelutele de onoare, nu e nici un proces complicat, ci comitetul care se ocupa de rasaritul starurilor pe Walk of Fame alege dintre nominalizarile publice. In fiecare an nominalizarile se fac pana pe 31 mai, iar comitetul anunta alegerile in iunie.

Cine poate face nominalizarile? Chiar si tu, daca vrei. Formularul il gasesti pe site-ul Hollywood Chamber, aici (pdf). Cei care primesc steaua lor pe Walk of Fame se obliga sa fie prezenti la ceremonie (cu exceptia stelelor postume) si sa plateasca Camerei de Comert (care se ocupa de bulevardul cu stele) o taxa de instalare si intretinere de... 25.000$.

info suplimentare aici (site oficial) si aici
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje