Interviu: Radu Muntean despre "Marti, dupa Craciun"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Regizorul Radu Muntean nu sta pe loc si dupa succesul cu Boogie din 2008 revine cu un nou film: "Marti, dupa Craciun". Noua productie a vazut lumina de la Cannes si de la multe alte festivaluri iar din 17 septembrie va putea fi vazut si in cinematografele de la noi.

radu muntean 1

Acest film cheama la masa cinefilii si le serveste felii de realitate si povesti care nu sunt cusute cu ata alba. In "Marti, dupa Craciun", pe scurt si la obiect, un barbat trebuie sa aleaga intre sotie si amanta. Dar pana la marea alegere e cale lunga iar Radu Muntean a surprins fiecare faza a procesului decizional (cel putin asta intelegem noi din trailer si din impresiile citite, mai avem de asteptat pana la proba contrarie). Ce e de spus despre noul film aflam direct de la Radu Muntean in interviul de mai jos:

Filmul “Marti, dupa Craciun” a ajuns la multe festivaluri: in Israel, Sarajevo, Cannes. Cum credeti ca l-au perceput spectatorii straini din recenziile citite si impresiile auzite, exista uniformitate in pareri?

Eu nu cunosc vreun film care sa fi avut parte numai de cronici excelente,  de uniformitate in opinii, cum spui. Marti dupa Craciun a avut in general recenzii foarte bune.

La ce reactii va asteptati din partea publicului roman?

O sa fie, fara indoiala, reactii impartite. Vor fi probabil spectatori care vor lua personal povestea filmului, dar si platitori de bilet nemultumiti, care vor intra la film cu alte asteptari si care vor iesi trintind scaunele. In orice caz, tot aud in jurul meu cum ca as fi facut un film de public, ceea ce e in egala masura surprinzator si incurajator pentru mine.

Cum ajunge o poveste clasica a unui triunghi amoros un film de succes, care credeti ca este elementul puternic din “Marti, dupa Craciun” care scoate povestea din banal?

Ar trebui sa vezi filmul ca sa te lamuresti, eu n-am de gind sa-mi laud singur marfa. Acuma, si notiunea de succes e relativa. In America se masoara in milioane de  spectatori, la noi in citeva zeci de mii in cel mai bun caz. Ti-e si jena sa spui ca ai succes cu cifrele astea.

radu muntean 2

Si in Boogie exista oarecum o drama a barbatului matur. Inspiratia pentru astfel de filme vine din experiente proprii sau din cele ale apropiatilor? De unde a pornit ideea pentru subiectul filmului “Marti, dupa Craciun”?

Cred ca procesul de creatie trece obligatoriu prin filtrul personal si rezultatul spune ceva despre autor. Imi place sa observ oamenii din jurul meu si obisnuiesc sa ma autoanalizez destul de atent. Dar asta nu inseamna ca filmul e un colaj de secvente care imita experienta mea de viata sau pe cea a cunoscutilor mei.

Dialogul din film se bazeaza si el tot pe experienta si pe replici culese din popor? Daca da, in ce masura?

Dialogul face parte din constructia personajului, nu e o culegere de vorbe din popor.

De ce tocmai “Marti, dupa Craciun”, cum s-a ajuns la acest titlu si de ce tocmai aceasta zi?

Devine destul de clar dupa ce vezi filmul, e ziua in care Paul, personajul principal al filmului incepe o noua viata. De ce Marti? Pentru ca asa a picat ziua respectiva in calendarul pe 2010.

Acest film pare a fi, in principal, despre sentimente. Cat de greu este sa regizezi un film despre emotii si stari si care sunt capcanele unei astfel de productii?

Am mai spus-o, e greu sa filmezi sentimente, in afara conventiei de melodrama. Cind faci filme ca Marti dupa Craciun, trebuie sa admiti ca experienta poate fi incomoda si pentru tine si pentru potentialul spectator,  nu poti merge cu jumatati de masura. Altfel, e ca si cum ai face sex cu chilotii pe tine.

radu muntean 3

Povestea din “Marti, dupa Craciun” este una universala. Cum ati reusit s-o adaptati la niste personaje romanesti si s-o aduceti mai aproape de scena nationala?

Nu am ce sa adaptez aici, filmul nu e un remake dupa vreun film american. E o poveste care se intimpla in Romania, dar se poate intimpla la fel de bine in Argentina,  Coreea sau Olanda. Nu a fost nimic de adaptat. Personajele apartin middle class-ului romanesc si  poate ca asta e surprinzator pentru noi, ca nu e un film despre cautatorii prin tomberoane.

 Se stie ca in filmele romanesti trebuie sa existe cel putin o injuratura. Gasim limbaj colorat si in “Marti, dupa Craciun”? Daca da, ne dati si un exemplu?

Nu stiam de regula asta cu injuraturile. Sa stii ca si in filmele americane se injura la fel de mult, doar ca noua ne suna mai benign "fuck" decit injuraturile romanesti, de aia sintem poate mai socati decit ar trebui, de felul in care vorbesc personajele in filmele romanesti. Sint si injuraturi in Marti dupa Craciun, dar nu va dau exemple ca nu-mi place sa vorbesc urit, doar personajelor mele li se intimpla citeodata. 

In viata de zi cu zi, ce ar alege un barbat: sotia sau amanta?

De unde sa stiu eu? Banuiesc ca pina la urma da cu zarul. 

Trebuie sa stim: 3 filme romanesti si 3 filme internationale care v-au placut foarte mult.

Trebuie sa-mi dai voie sa-mi tin la secret preferintele cinematografice. Ca sa nu te superi, iti spun cu ce echipe tin, nationale si internationale. Cu Dinamo (dar numai cind joaca bine, adica foarte rar) si cu Barcelona (tot timpul).3 comentarii

Interviu: Radu Muntean despre "Marti, dupa Craciun"
Ana
#1 -

bravos, domnule Radu Muntean!

Un film exceptional. Cel mai natural si cursiv scenariu pe care l-am intalnit in cinematograful romanesc si un joc actoricesc pe masura.

Interviu: Radu Muntean despre "Marti, dupa Craciun"
ion
#2 -

pfff

Ce intrebari aiurea, trimiteti femeia de servici sa vorbeasca cu un mare regizor?

Interviu: Radu Muntean despre "Marti, dupa Craciun"
Carmen
#3 -

Minunat film!

Ma regasesc 100% in acest film,in replici, in jocul de cuvinte, si mai ales in sentimente...Da... si eu am trecut printr-o experienta aproape identica, insa pentru mine din pacate povestea nu a avut un final fericit nici pentru mine, si nici pentru ceilalti "protagonisti" ...sau poate ca da???Si la mine tot in jur de 5 luni inainte de Craciun s-a consumat o relatie, la fel de toxica ...
Filmul acesta m-a facut sa inteleg multe lucruri. Daca nu era realizat in 2010, adica inainte de experienta mea, as fi crezut ca e scris pentru mine.JUR:))! FELICITARI!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje