In direct de la Cannes 2012: Post Tenebras Lux

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Si romanii s-au intors din nou victoriosi! Dupa dealuri, filmul lui Cristian Mungiu a obtinut un succes major, iar prin premiile de interpretare, doua actrite romance, Cristina Flutur si Cosmina Stratan (Alina si Voichita din film), au sansele reale ale unor cariere internationale. Mungiu insusi a primit premiul de scenariu, desi, cred ca este cel mai nepotrivit acordat, cel de regie sau un premiu al juriului ar fi fost mai nimerit.

Dar juriul eclectic comandat de Nanni Moretti nu s-a inteles in unanimitate, fiecare si-a aparat deciziile, dupa cum au si declarat. Astfel se explica premiul de regie, acordat lui Carlos Reygadas, pentru Post Tenebras Lux, film pe care eu personal nu l-am vazut, dar nu am auzit/citit nimic de bine. Trei filme au facut obiectul deliberarii si polemicii juriului: Paradise: Love al lui Ulrich Seidl, Holy Motors de Leos Carax si filmul lui Reygadas. Moretti a cedat doar la unul si, astfel, Post Tenebras Lux s-a ales cu premiul de regie. Compatriotul lui Moretti, Mateo Garrone, cu Reality, a fost si el premiat. O decizie patriotica poate?

Insa, filmul lui Michael Haneke, Amour, a fost just recompensat cu Palme d’Or. As fi dat premiul de interpretare lui Jean Louis Trintignant (in Amour) si nu lui Mads Mikkelsen (pentru Hunt), dar asta e…

Post Cannes, lux, dupa ploaie, lumina (da, a cam fost vreme de noiembrie jumatate din timp), dupa dealuri… premii. S-a scris si s-a zis ca a fost o editie mediocra, nu sunt de accord, nu a fost una mega, dar au fost multe filme interesante si mai putin scandaloase (mai putin Seidl si The Paperboy), un clasic experimental eseu de cinema (Holy Motors) si un clasic de Americana (Mud). Si, bineinteles, Once Upon a Time in America!
 

Alin Ludu Dumbrava
Deplasare sprijinita de GOLEM STUDIOS

Dupa dealuri

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje