In direct de la Cannes 2012: Cannes 65, premier jour

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La Cannes e frumos si soare si destul de racoros pentru aceasta perioda. Ceea ce e minunat! Marilyn Monroe sufla intr-un tort cu o lumanare de pe fiecare perete al Palatului Festivalului, iar in hol, la sala Debussy, sunt fotografii cu alte dive, inclusiv cele din James Bond (se implinesc 65 de ani de Cannes, dar si 50 de ani de Bond, omagiat in Cinema de la Plage).

Filmul de deschidere si in competitie este Moonrise Kingdom, de Wes Anderson, un american care parca-i european, si pe care l-a scris impreuna cu baiatul lui Coppola, Roman.

Filmul, o comedie dulce-amaruie, cu o iubire juvenila petrecuta pe o insula cu o tabara de cercetasi, in 1965, este cel mai frumos si inedit film al lui Anderson, specialist in ciudatenii/ oddities (v. intreaga filmografie, Bottele Rocket, Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic With Steve Zissou, Darjeeling Limited, si animatul Fantastic Mr Fox), o mica bijuterie, ajutata puternic muzical de Alexandre Desplat (care va sustine anul acesta in festival si Lectia de Muzica).

cannes 65 wes anderson

Superb mestesugit si oarecum aprope de teritoriul fratilor Coen, cel din Raising Arizona, filmul este extrem de light pentru Cannes, dar asa a fost si Midnight in Paris, filmul care a deschis festivalul anul trecut. Si, la fel ca acesta, intra in cinematografele franceze in aceasta saptamana.

Nu stiu insa daca veti avea sansa sa-l vedeti si la noi, singurul film al lui Wes Anderson care a rulat, anemic la noi, a fost The Royal Tenenbaums.

Partiturile secundare sunt sustinute de actorii fetis ai lui Anderson (Bill MurrayJason Schwartzman, Bob Balaban - narator on screen) si prezente inedite (Bruce WillisFrances McDormand, Harvey Keitel, Edward NortonTilda Swinton). 

Majoritatea sunt prezenti aici, alaturi de vedetele filmului, Kara Hayward si debutantul Jared Gilman (ca un june Johnny Depp). La ceremonie ei vor urca treptele alaturi de juriul condus de Nanni Moretti. Iar Berenice Bejo, din Artistul, este maestra de ceremonii din acest an.

Un articol si Q and A cu Wes Anderson despre film gasiti aici.

de la Cannes,
Alin Ludu Dumbrava
Deplasare sprijinita de GOLEM STUDIOS

Moonrise Kingdom
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje