Exclusiv! Interviu cu James Longshore, actor intr-un film de la Festivalul de la Berlin, productie cu un puternic mesaj social

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

 

In valtoarea evenimentelor sociale din ultimii ani, cu accent si pe protestele din tara, filmul "Diaz: Don't Clean Up This Blood" vine ca o desteptare pentru cinematografia din Romania. Pentru ca subiectul ni s-a parut mai mult decat interesant, ne-am intalnit cu James Longshore, actor american venit de un an si un pic in Romania, sa aflam mai multe despre filmul in regia lui Daniele Vicari cu Jennifer Ulrich, Monica Barladeanu si Claudio Santamaria printre numele din distributie.

Filmul Diaz reda o scena plina de violente din anul 2001 din Genova, Italia, din timpul summit-ului G8 cand o mana de protestatari a devenit victima unui raid al politiei in 2 scoli pe post de azil. Nemultumirile oamenilor la adresa tarilor participante la summit-ul G8 despre care considerau ca decid viitorul natiunilor cu usile inchise au atras 200.000 de protestatari, dar post-evenimente si multi raniti si aproximativ 2 morti.

Violentele si opresiunea sunt 2 cuvinte cheie pe baza carora s-a format si povestea filmului, sentimente puternice confirmate si de James care ne-a spus ca la un moment dat panica pusese stapanire nu numai pe personajul pe care-l interpreta, cat si pe actor in sine. Lucru pe care l-a resimtit si in toata goana personajului sau pentru care si-a facut singur cascadoriile in urma carora s-a ales cu niste rani usoare.


Mai exact, James il joaca pe Charles, un jurnalist amator care reuseste sa filmeze toate evenimentele crancene, reuseste sa prinda pe film toate scenele de brutalitate, dar si indicii care pot da o explicatie oamenilor care inca mai cauta justitie in urma protestelor din 2001.

"Diaz cauta sa ofere dreptate sociala, este un film care nu incearca nici sa blameze, nici sa justifice, nu ne arata vinovatii, dar lasa spectatorul sa-si formeze el singur o parere", ne spune James despre film in cateva cuvinte. Desi nu l-a vazut inca - are premiera la Berlinalele de anul acesta, pe 12 februarie mai exact,  James e sigur ca filmul va infiripa un puternic mesaj de solidaritate in mintile spectatorilor.

De fapt, acesta este aspectul care-l face si atat de mandru ca a reusit sa participe la filmari: "ma bucur ca pot sa fiu unul dintre cei care va aduce la cunostinta oamenilor despre cele petrecute."

Numele filmului se trage de la denumirea scolii vandalizate de carabinieri din timpul protestelor, cladirea Diaz fiind una dintre victimele politiei care a plantat cocktail-uri Molotov inauntra ca sa aiba scuza perfecta pentru a lua cu asalt manifestantii, in mare parte tineri de peste tot din Europa care gasisera in acel spatiu un adapost.

sursa foto: berlinale.de

Personajul Charles e acel jurnalist care, pe langa temeraritate, mai trebuie exceleze la ceva: la fuga. De fapt, inca de la auditii, James a trebuit sa demonstreze ca stie sa alerge, sa simta spaima si sa transmita ca trece prin iad. Dupa ce a luat rolul, in cele 7 zile de filmare a trebuit sa duca mai departe sentimente precum frica si panica, asa ca a trebuit sa-si gaseasca acel colt de intuneric si malefic. La ce s-a gandit? "The L.A cops, man, they suck!".

James a venit in Romania din mai multe motive, unul dintre ele fiind si pentru ca vrea sa se implice cat mai mult in lumea filmului de la noi. De cand a sosit, nu se sfieste sa povesteasca despre agresivitatea politistilor din L.A, despre intoleranta si despre injustitie. Astfel, atunci cand a trebuit sa se duca intr-un spatiu imaginar inspaimantator pentru a reda sentimente puternice de frica, primul gand s-a dus direct la sistemul de aparare din America.

Filmul Diaz a fost filmat in Sema Park - conform sursei noastre, filmarile in Italia au fost interzise pentru ca, nu-i asa, filmul ar eun subiect delicat -  unde a fost recreat intregul cartier italian. In contrast cu protestele care se turnau pe banda pe platoul din Bucuresti, restul orasului nocturn era cuprins de liniste in timp ce actorii se luptau pentru dreptate, actorii politisti foloseau forta si intreaga echipa imortaliza o scena de agitatie sociala pe care noi abia asteptam s-o vedem pe marele ecran. 

Charles era cat pe ce sa-i ofere un subiect senzational jurnalistei americane jucata de Monica Barladeanu, om al presei incisiv care nu trece cu vederea blabla-urile de la conferinta de presa post-proteste. Charles o intrerupe pe Monica cu o intrebare care ar putea la fel de bine sa fie si tagline-ul filmului: "what about my friend?". Aceasta este, probabil, una dintre intrebarile tuturor prietenilor sau familiilor victimelor de la astfel de proteste, "what about them?". Nedumerirea lui Charles referitoare la prietenul sau jurnalist care a fost snopit chiar in fata lui si in fata lentilei camerei ramane nerezolvata, personajul fiind luat pe sus de politisit si...ei bine, nimeni nu stie ce se intampla mai departe cu personajul lui James, nici macar el.

De imaginat, ne-am imaginat si i-am proiectat lui Charles un viitor frumusel, dar adevarul e ca situatia din 2001 de la proteste inca are multe cazuri nerezolvate si multe explicatii de dat. Filmul Diaz vine doar ca un reminder in randul oamenilor, o amintire ca 18-22 iulie in Genova chiar s-a intamplat. Primii care vor primi memo-ul prin acest film incitant sunt cei care participa la festivalul de la Berlin. James va fi si el acolo, la costum si alaturi de echipa, iar noi il asteptam in tara pentru un al doilea interviu ca sa aflam reactiile publicului de la festival si sa vedem ce ne mai spune spionul nostru de la Berlinale.

Pana atunci, speram ca v-am trezit interesul cu acest film artistic cu un puternic meaj social, un subiect grav si o abordare profunda. De asemenea, daca aveti intrebari pentru intervievatul nostru, lasati-le in comentarii, o sa-i facem o lista si o sa revenim cu raspunsurile.

* credite foto James Longshore: arhiva personala
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje