Collective Identity Dance Film - Primul film de dans contemporan din Romania
Iata ca mediul dansului contemporan in Romania se dezvolta intr-un mod din ce in ce mai interesant, desi i-au fost puse bete in roate la momentul relocarii sediului Centrului National al Dansului Bucuresti, printr-un proiect indraznet, si anume, primul film de dans contemporan din Romania, pe numele lui "Collective Identity" dance film.
Speram sa nu gresim cand spunem ca este primul astfel de film din Romania, dar dupa cunostinta noastra este primul proiect cinematografic de acest tip care se concentreaza pe dans contemporan. Collective Identity urmeaza un scenariu, are diverse locatii de desfasurare, personajele sunt jucate de dansatori profesionisti, este filmat in high definition si dureaza aproape 15 minute.
Responsabila de conceptul filmului si de coregrafie este Sandra Mavhima, absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti si coregraf in cadrul a diverse proiecte cu teatre sau institutii culturale din Bucuresti. Alaturi de ea danseaza in film Galina Bobeicu, Irina Strungareanu, Momo Sanno si Mugur Valsami, cu totii prezenti in diverse spectacole de dans organizate de CNDB si nu numai.
Cel responsabil de productie si imagine este Radu Aldea, care a lucrat, printre altele, cu regizorul Alexandru Maftei pentru filmele lui "Buna, ce faci?" si "Domnisoara Christina", ca director de fotografie si productie, si are o experienta de 15 ani in productia de film si publicitate. Restul echipei care a facut posibila realizarea acestui film e alcatuita din Ines Maftei (producator), Cosmin Gogu (fotograf), Marian Ene (monteur), Tom Brandus (sound designer si compositor) si Camil Tulcan (graphic designer).
Povestea filmului, pe scurt, porneste de la ideea de distrugere a identitatii personale in folosul formarii unei comunitati, dansatorii aflandu-se intr-o lume in care se straduiesc sa fie cei mai buni in ceea ce fac, cu riscul de a deveni niste roboti. Interactiunea dintre ei, totusi, este plina de emotie si sentimente, miscarile de dans facandu-i sa isi exprime personalitatea si sa isi doreasca sa scape de lanturile cu care erau legati. Finalul este unul ingenios si sugestiv, am putea spune, dar cel mai bine judecati singuri dupa ce il vedeti. Premiera oficiala a avut loc pe 18 ianuarie in Atelier 030202, dar, din pacate, am ratat-o pentru ca nu am verificat in mod constant evenimentele CNDB.
Daca sunteti neinitiati in arta dansului contemporan, va place filmul si vreti sa mai vedeti lucruri bune, Metropotam va sugereaza, desigur, sa nu ratati Pina, si pe langa el multe altele, precum filmul Blush al lui Vin Vandekeybus, reprezentatiile dansatorilor Akhram Khan, Silvie Guillem, cat si coregrafiile olandezului Jiri Kylian.
Asteptam cu nerabdare mai multe astfel de proiecte!
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.