10 lucruri pe care nu le stiati despre Premiile Oscar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Acum ca s-au anuntat si nominalizarile pentru Oscar 2017, febra celor mai ravnite premii din industria filmului (american, cel putin) poate sa inceapa. Inainte sa pariem pe un film sau altul ("La La Land" rupe momentan cu numarul de nominalizari), ne-am documentat un pic in legatura cu trofeele oferite de Academia Americana de Film de-a lungul anilor:

16295612_10208103050723114_1301513657_n.gif

- Singurul film care a ras concurenta si a castigat premii la absolut toate categoriile la care a fost nominalizat este "Lord of the Rings: The Return of the King". Acesta are totodata cel mai mare numar de nominalizari, la fel ca "Ben Hur" si "Titanic".

- Doar doi actori au primit premiul Oscar post-mortem. Unul este Peter Finch, care a castigat in 1977, iar celalalt este Heath Ledger, pentru interpretarea rolului Joker din "The Dark Knight".

- Tatum O'Neal a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar cand avea doar 10 ani, devenind astfel cea mai tanara laureata a premiului Oscar. Filmul in care a jucat este "Paper Moon".

OB-WL158_0221wi_J_20130221162325.jpg

- Hattie McDaniel, cea care a jucat-o pe Mammy in "Gone With the Wind", a fost prima actrita de origine afro-americana care a luat un Oscar pentru "Cea mai Buna Actrita in Rol Secundar", dar in acele vremuri a fost asezata in spatele salii, inainte de a urca pe scena pentru a-si spune discursul.
"Gone With the Wind" este primul film din istoria Oscarurilor care a luat premiul pentru "Cel mai bun film", desi nu a fost filmat alb-negru.

- Prima persoana care a refuzat premiul (castigat pentru scenariul filmului "The Informant") este Dudley Nichols. Marlon Brando a facut si el un statement, in 1972, cand a fost declarat castigator al premiului pentru cel mai bun actor in rol principal in "The Godfather". Brando a trimis atunci o femeie indianca pe scena, pentru a protesta in acest fel fata de tratamentul aplicat de Hollywood populatiei de origine amerindiana.

- Pana in acest an s-au acordat, in total, 2 701 de statuete, dar cei mai multi castigatori nu au drepturi depline asupra trofeelor. Cand le sunt inmanate, ei trebuie sa semneze un acord prin care declara ca, daca intentioneaza sa le vanda, Academia are prioritate si le poate cumpara cu un dolar bucata. Daca refuza, nu pot pastra trofeul.

Regula functioneaza din 1950 si  din cand in cand mai apar pe piata statuete oferite ca premii inaintea acelui an. Spielberg a cumparat-o in 2002 pe cea primita de Bette Davis pentru rolul din "Dangerous" (1935), pentru 578 000 dolari, apoi a donat-o Academiei. Michael Jackson a platit in 1999 peste un milion de dolari pentru statueta lui David O. Selznick.

giphy__1_.gif

- Niciun actor sau actrita n-a primit atatea nominalizari precum Meryl Streep. Incepand din 1979, de la "The Deer Hunter", ea a primit 20 de nominalizari si a castigat de trei ori. Anul acesta este nominializata din nou.

- Walt Disney este personalitatea cu cele mai multe premii Oscar castigate, din istorie: 32 de statuete din cele 59 de nominalizari?

- Pentru ca aurul si cuprul erau greu de gasit in perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, statuetele erau facute atunci din ipsos. Dupa terminarea razboiului, acestea au fost inlocuite si cei care aveau statuete din ipsos au primit statuete facute din aur si cupru.

- In anul 2000, un sofer de camion a furat 52 de trofee. Acestea au fost gasite ulterior la gunoi.

giphy.gif

Pe aceeasi tema:1 comentariu

10 lucruri pe care nu le stiati despre Premiile Oscar
Dorin
#1 -

Faci bani acasă!

Faci bani acasă!
Atenție, oferta este specială! Faci bani rapid! Avem planuri mari de dezvoltare! Îți oferim siguranță! Cel mai important moment este acum! Lucrezi confortabil! Primești instrucțiuni complete! Te-ai săturat de șefi? Începe acum! Pentru detalii, intră acum pe site-ul: bit.ly/2970T6o

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje