Norman Wisdom

Norman Wisdom
Norman Wisdom s-a nascut in districtul Marylebone din Londra, Marea Britanie. Talentul de entertainer si l-a descoperit dupa ce s-a inrolat in armata britanica, unde avea slujba de tobosar in fanfara militara. Tot aici a invatat sa calareasca, a fost campion la box la categoria musca in armata britanica si a invatat sa cante la trompeta si clarinet. Dupa un concert de caritate la Cheltenham Town Hall, actorul Rex Harrison il sfatuieste ca ar trebui sa devina entertainer profesionist.

Wisdom isi face debutul ca entertainer profesionist la varsta de 31 de ani, avand o ascensiune fulminanta. La scurt timp isi face debutul si la TV, in 1948. Charlie Chaplin l-a denumit pe Norman Wisdom "clownul sau preferat". Norman isi face debutul pe ecran cu pelicula "Trouble in store", in 1953, pentru ca un an mai tarziu sa castige premiul BAFTA, pentru Cel mai promitator nou actor din 1954.

In 1966, Norman pleaca sa joace pe Broadway, in comedia muzicala "Walking Happy", pentru care primeste Tony Award. Apoi joaca in a doua sa pelicula de pe Broadway, "The night they raided Minsky's".

In 2006 incepe sa aibe probleme grave de sanatate, tulburari de ritm cardiac, este dus cu elicopterul la un spital din Liverpool unde i se monteaza un peacemaker. Starea sanatatii sale se inrautateste de la an la an, iar zvonuri in 2008 spun ca pierderile de memorie sunt atat de severe incat nu se mai recunoaste singur in filmele in care a jucat. Pe 28 decembrie 2008, Sky News anunta ca Norman Wisdom a murit, dar mai apoi a infirmat stirea.

Wisdom "a murit linistit" luni, intr-un azil de batrani de pe Isle of Man. Actorul suferise mai multe atacuri de cord in ultimele sase luni, a anuntat familia sa, care a adus tribut "unui prea-iubit tata si bunic". Rudele sale au declarat ca "starea lui de sanatate s-a deteriorat rapid in ultimele cateva zile".

Johnny Mans, care a fost impresarul actorului timp de peste 30 de ani, a declarat pentru BBC ca "este absolut devastator. Credeam ca va trai cel putin pana la 100 de ani si va primi telegrama obisnuita de la Regina... Nu mi-a fost doar client, ci si cel mai bun prieten".
Filmografie Norman Wisdom
titluanNici un comentariu inca

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje